• Asus K50IJ nie działające porty USB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 3 maja 2015, 10:23
Witam!

Asus K50IJ
PN:60-NVKMB1000-C01 (0207A)
PT:N0AS0929MB0027607 69N0EJM10C01-01

Nie działa żaden port USB.

Dodam, że prześledziłem podobne wątki.

Napięcie 5V dochodzi do wszystkich 4 portów. 2 porty na płycie i 2 na złączu dodatkowym.

Mostek południowy wygrzany diagnostycznie - bez zmian.

Na portach głównych bez zwarć. Napięcia z pendrive: 5V 3,3V 0,65V 0V.
Na portach przy złączu znalazłem zwarcie do masy wszystkich 3 nóżek na układzie (diodzie) ochrony ESD.
Po wylutowaniu diody porty nie ruszyły. Nadal zwarcie do masy na padach 1 i 2 diody. 3 Pad zwarcie ustąpiło.
Napięcia na D+ i D- na tym porcie po włączeniu pendrive 3,3V - co sugeruje (czytając w podobnych tematach) usterkę SB Intel.

Czy jeszcze coś można sprawdzić - proszę o sugestie. Martwi mnie jeszcze to zwarcie do masy na jednym padzie układu diody ESD.
Być może tutaj jeszcze gdzieś leży przyczyna problemu.

Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez Google Adsense [BOT] 3 maja 2015, 10:23

#2 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez wozik 3 maja 2015, 13:58
Witaj
W tym modelu miałem ten sam problem, choć zwarcia nie było. Po wymianie SB porty USB wróciły do życia :)
Pozdrawiam

#3 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 3 maja 2015, 14:44
Dzięki!

Więc czeka mnie wymiana SB.

Czy taką diodę można zastąpić czymś innym?

IP4220CZ6 od NXP niestety nie mam takiej, a mam kilka płyt głównych dawców ;)

#4 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 31 maja 2015, 13:21
Mostek wymieniony - porty wróciły do życia.

Maszyna ma jeszcze trzy problemy.

1. Dioda ładowania baterii zapala się, ale bateria się nie ładuje - nie jest widoczna w systemie.
2. Nie działa wbudowana karta sieciowa LAN. Nie jest widoczna w systemie mimo ustawienia w biosie UNLOCKED.
3. Po zamknięciu systemu (zamknij system) -laptop sam włącza się.

Poza tym nie ma żadnych problemów - XP działa stabilnie - wszystkie 4 porty USB działają poprawnie.
Diodę ESD dopinanego portu kupiłem w sieci i również wymieniłem. (IP4220CZ6).

Czy te problemy mogą być ze sobą powiązane.Gdzie szukać?

#5 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 3 czerwca 2015, 16:57
Sprawdziłem laptop na innej baterii.

Odpala - jednak nie ładuje. Pokazuje stan baterii, widzi ją w systemie ale nie ładuje.

Czyżby MB39A132 do wymiany?

Nie działa kompletnie karta sieciowa LAN (Wi-Fi jest OK)

Laptop nie wyłącza się na zasilaniu sieciowym - robi tzw. autostart i nie potrafi przejść na tryb sleep.
Wybudza się natychmiast po uśpieniu. Zamknij system = uruchom ponownie. To samo po użyciu przycisku Power np. w BIOS.

Może ktoś podpowie?

#6 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 4 lipca 2015, 17:37
No i wymieniłem Charger... MB39A132

Niestety laptop teraz nie startuje z zasilacza :( z baterii tak ale też jej nie ładuje - choć po podłączeniu zasilacza serwisowego (z baterią)
pobór prądu wzrasta podczas pracy laptopa nawet do prawie 1A. Dioda ładowania nie świeci się.

Wstępne pomiary na MB39A132:

Noga 1 - zasilanie 19V
Noga 4 - ACIN - 1,35V
Noga 5 - ACOK - 9V

co mnie martwi gdyż powinien być stan niski.

Napięcia na złączu baterii:

1. Bez baterii:

PIN 1 - 0,92V
PIN 2 - 0,92V
GND
GND
PIN 5 - 3,30V
PIN 6 - 3,30V
PIN 7 - 3,30
GND
GND

2. Z baterią:

PIN 1 - 11V
PIN 2 - 11V
GND
GND
PIN 5 - 3,30
PIN 6 - 3,30
PIN 7 - 0V
GND
GND

Zamówiłem dwa nowe układy, wlutowałem drugi również to samo zjawisko.

Przed wymianą nie ładował baterii ale wszystko pięknie działało - teraz jest jeszcze gorzej.

Dodam, że po podłączeniu zasilacza laboratoryjnego pobór prądu 0V z baterią i bez.

Proszę o wskazówki.

#7 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez Vogelek23 5 lipca 2015, 14:11
Proszę wykonać pomiary napięć na n. 2, 3, 7, 17, 21 oraz 24 układu MB39A132 (względem masy, podłączony zasilacz bez baterii).

#8 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 5 lipca 2015, 14:43
n.2 - 19V
n.3 - 19V
n.7 - 0V
n.17 - 0,50V
n.21 - 0V
n.24 - 19V

Dziękuję za przeniesienie tematu.

Pozdrawiam serdecznie

#9 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez Vogelek23 5 lipca 2015, 14:59
spicter napisał(a):n.7 - 0V
n.21 - 0V
Proszę zmierzyć rezystancję do masy na tych pinach (zasilanie odłączone).

#10 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 5 lipca 2015, 15:10
n.7 - 15,53 kΩ
n.21 - 19,80 kΩ

Brak VREF...hmmm

-- 5 lipca 2015, 16:12 --

Powiedz za co odpowiada sygnał CHG_ENABLE# na nodze 23 i 32?

Cytuję z podobnego postu:

"Na wstępie skupiłem się na poszukiwaniu przyczyny braku sygnału ENBL załączającego kontroler ładowania."

czy to prawna, że ten sygnał odpala ten układ?

Dlaczego układ nie widzi podpiętej ładowarki? skoro na jego wejściach jest zasilanie VIN i VCC?

Wygląda na to, że pomiary chyba są OK.

Dodam, że wyczytałem w podobnych wątkach, że VREF pojawia się (5V) dopiero
po rozpoznaniu baterii.

-- 5 lipca 2015, 16:21 --

Płyta po wyjęciu baterii działa pod zasilaczem do momentu naciśnięcia POWER.

Może to coś podpowie co jest nie tak.

-- 5 lipca 2015, 17:13 --

Vogelek23 - Adminie - w jednym z postów tłumaczyłeś, że nota katalogowa dla VCIN mówi, że
jeśli stan H na n. 4 jest min. 1,25V to ACOK powinien wystawić stan L.

U mnie ACOK jak widzisz jest ciągle w stanie H czyli 9V - dwa nowe takie same układy.

Czy warto jeszcze raz to przylutować? Oglądałem układ z każdej strony pod mikroskopem, bardziej
do podłoża przylutowany być nie może. Czemu więc przy 1,35V nie wystawia stanu niskiego, wtedy
jeśli dobrze rozumuję - KBC dostanie info, że ładowarka jest podłączona i laptop powinien ruszyć.

Zgadza się?

#11 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez amorphe 5 lipca 2015, 18:40
spicter napisał(a):Czy warto jeszcze raz to przylutować? Oglądałem układ z każdej strony pod mikroskopem, bardziej
do podłoża przylutowany być nie może. Czemu więc przy 1,35V nie wystawia stanu niskiego, wtedy
jeśli dobrze rozumuję - KBC dostanie info, że ładowarka jest podłączona i laptop powinien ruszyć.

Skoro dwa razy wstawiałeś nowy charger i dokładnie obejrzałeś lutowanie, to błąd w montażu chyba można wykluczyć.
Najprawdopodobniej trafiłeś dwa uszkodzone układy lub ich usterka powstała podczas wlutu - często też nowe układy mają dość pośniedziałe pady, więc należy je przed wlutem pobielić cyną (ale nie przegrzać układu)
Ewentualnie wlutuj z powrotem pierwotny układ (oryginał) i sprawdź czy detekcja zasilacza działa prawidłowo.

#12 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 5 lipca 2015, 19:43
Amorphe - czyli chyba dobrze rozumuję jak to działa...

Niestety stary układ ma wżer, który nie wygląda zbyt dobrze - może to tylko rysa na obudowie, ale
nie wiem czy ma sens go wstawiać. Raz już go lutowałem i też maszyna nie wstała - jednak było tak późno,
że już sam nie wiedziałem, czy dobrze złapał. Potem wlutowałem nowy i też nie działa.

Czy błąd montażowy może spowodować brak napięcia na którejś nóżce tego układu - jeśli tak to na której?
Taką metodą mógłbym wyeliminować sytuację, że układ nie dostaje jakiegoś sygnału.

-- 5 lipca 2015, 20:35 --

Wkleiłem jednak stary układ!

I laptop ruszył od pierwszego strzału.

Dodam, że grzałem go długo bo był na cynie bezołowiowej i wątpię abym ubijał te nowe układy.

Teraz mam inny kłopot - powróciły sprawy - nie ładowania baterii n. 7 i 23 - 0V.
oraz samostartów - po przytrzymaniu przycisku POWER na 4s płyta wstaje sama w nieskończoność - pomaga tylko odpięcie zasilacza i zgaszenie go na baterii.

Proszę w tej kwestii o pomoc.

Dodam, że teraz ACOK 0,67V i pobó prądu przez płytę bez baterii 0,04A.

Wróciłem do punktu wyjścia ;)

#13 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez amorphe 5 lipca 2015, 20:58
Patrzyłeś w schemat blokowy tego chargera ?
Do poprawnej detekcji podłączenia zasilacza wystarczy prawidłowe napięcie zasilania (na którymkolwiek wyprowadzeniu do tego przeznaczonym - 1 i/lub 24) oraz prawidłowa wartość napięcia na n.4 (ACIN).
Wtedy n.5 (ACOK) przyjmuje stan niski - bez względu na stan pozostałych wyprowadzeń (pomijając w/w)
U Ciebie oba warunki są spełnione, ale nadal ACOK ma ~9V.

spicter napisał(a):Czy błąd montażowy może spowodować brak napięcia na którejś nóżce tego układu - jeśli tak to na której?
Taką metodą mógłbym wyeliminować sytuację, że układ nie dostaje jakiegoś sygnału.

Jak najbardziej błąd montażowy może spowodować uszkodzenie samego chargera.
Zwróć uwagę na to co napisałem o zaśniedziałych padach nowego układu - układ taki siądzie na miejscu, ale nie będzie połączenia fizycznego pada na laminacie z padem układu.
Zobacz na nowym układzie wlutowanym jako pierwszy - czy wszystkie pady są pobielone.

#14 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 5 lipca 2015, 21:07
Amorphe - oczywiście masz rację.

Wcześniej napisałem (zgodnie z Twoją radą), że wlutowałem stary układ i teraz laptop znów działa.

Teraz szukam przyczyny dlaczego nie ładuje baterii - być może ubity jest stary charger lub coś po drodze.

Na co zwrócić uwagę?

Dodam, że na 7 nodze wejścia baterii mam 0,14V czyli idąc od BAT_CON:

11V
12V
GND
GND
3,30V
3,30V
0V (7 pin wg boardview)
GND
GND

#15 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez amorphe 5 lipca 2015, 21:13
Za późno zauważyłem edycję...

Skoro wróciłeś do punktu wyjścia to mniemam, iż aktualne jest to :
1. Dioda ładowania baterii zapala się, ale bateria się nie ładuje - nie jest widoczna w systemie.
2. Nie działa wbudowana karta sieciowa LAN. Nie jest widoczna w systemie mimo ustawienia w biosie UNLOCKED.
3. Po zamknięciu systemu (zamknij system) -laptop sam włącza się.

Te objawy mogą sugerować problem z BIOS lub samym KBC.
Czy BatteryMon "dogaduje się" z baterią (czy widać w programie parametry baterii) ?
Teraz sprawdź rezystancję względem masy na n.7 i 21 - przy odłączonym zasilaniu.

#16 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 5 lipca 2015, 21:22
1. Przed wymianą były te same wskazania co teraz i bateria (nie batteryMon) w systemie była widoczna, stan jej był pokazywany
nawet był status "trwa ładowanie", ale postępu nie było - pobór też 0,011A przy włączonym tylko zasilaniu bez odpalania płyty.
Ponieważ mam pacjenta na stole "nago" to ciężko odpowiedzieć, ale podejrzewam, że jest dokładnie tak samo - czyli wszystko ok ale nie ładuje.

2. Na nóżce 7 - jest teraz około 40kΩ
3. Na nóżce 21 - jest teraz w okolicach 14kΩ, choć jest niestabilne skacze w 14-15 kΩ

-- 5 lipca 2015, 21:30 --

Dodam, że próbowałem jeszcze raz zmierzyć rezystancję do masy na MB n.7 i strasznie skacze
nawet pomiędzy 100kΩ a 70kΩ, podobnie zachowuje się n.21.

#17 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez amorphe 5 lipca 2015, 21:45
Podczas rzekomego ładowania baterii zmierz napięcie na n.25 i n.95 KBC.

Jesteś pewien sprawności obu baterii ?

#18 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 5 lipca 2015, 22:09
Bateria jest na pewno OK - gdyż była ładowana w innym laptopie i ładnie trzyma - nawet teraz ma 24% energii.

CH_LED (n. 25) 0,12V
CH_EN (n. 96) 0,64V

Chyba za mało - musiałbym podpiąć górę obudowy żeby zobaczyć, czy dioda by świeciła.

-- 5 lipca 2015, 22:14 --

Podłączyłem górę obudowy - dioda ładowania świeci - wzrost prądu z 0,011A na 0,013A.
Oczywiście bateria i tak się nie ładuje.

#19 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez amorphe 5 lipca 2015, 23:30
Napięcia to potwierdzają - n.26 - stan niski - LED świeci.
N.96 - poniżej 2V - ładowanie wyłączone.

Spróbuj przeprogramować BIOS - jeśli nadal nie tak, podstaw KBC.

#20 Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez spicter 6 lipca 2015, 09:28
Amorphe - dziękuję za odpowiedź.

Amatorskie pytanie - chciałbym wykluczyć awarię starego chargera...

Jaką drogą dostaje się informacja o ładowaniu baterii np. włączenie chargera?

Czy najpierw tą informację dostaje KBC czy charger? Potem następuje pomiar napięcia na
baterii i ew. ładowanie lub nie jeśli jest w pełni naładowana...jak to się odbywa?
Oczywiście w wielkim skrócie. Nie ma pewności do co tego starego chargera.

Dziwne objawy są również z tym samostartem - być może KBC...laptop jest po przepięciach burzowych.

-- 6 lipca 2015, 09:29 --

Czy ten KBC wymaga programowania tak jak układy ENE?

Re: Asus K50IJ nie działające porty USB

przez Google Adsense [BOT] 6 lipca 2015, 09:28