• Przeróbka MSI U230 na U270

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Przeróbka MSI U230 na U270

przez bratmat 25 lipca 2013, 09:06
Witam.
Ja mam trochę problemów z innej beczki. Po awarii mojej płyty w MSI WIND U230 postanowiłem zrobić upgrade do U270 :-) Zakupiłem płytę, podmieniłem i jaki efekt? Nie działa klawiatura i touchpad (tzn. klawiatura jakoś działa, ale wciskają się zupełnie inne klawisze :-). Znalazłem, że klawiatura w modelu U270 ma inne oznaczenie i jestem na etapie poszukiwania nowej klawiatury:
oznaczenie S1N 2EU
MS-1246 U270 U270DX

Jest podobno identyczna z tą z MSI X370, więc sukces będzie raczej pewny.
Natomiast w przypadku touchpada teoretycznie powinien działać, bo podejrzewam, że przyłącze taśmy na płycie jest w standardzie PS2.

Czy obsługa Touchpada zaszyta jest w biosie?

Jeśli chodzi o resztę, to nie działa bluetooth, ale to dlatego, że w U230 jest 8 pinowy, a w u270 jest 10 pinów (pewnie kwestia przeróbki kabelka). Działa za to WIFI, Czytnik kart, kamera oraz mikrofon :-) A no i wyświetlacz także funkcjonuje. Musiałem także zamienić pamięci z DDR2 na DDR3, ale to akurat nawet jest rozwiązanie bardzo opłacalne (pamięci DDR3 są znacznie tańsze).

Czy ktoś się orientuje jaki touchpad potrzebny jest do tego modelu, nigdzie nie mogę znaleźć albo po prostu płyta jest uszkodzona, jednak po krótkiej korespondencji z serwisem MSI twierdzą, że klawiatura oraz touchpad nie są zamienne.

Może ktoś ma jakieś schematy lub instrukcje serwisowe do modeli U230/U270 lub jakiekolwiek do serii U2XX?

Re: Przeróbka MSI U230 na U270

przez Google Adsense [BOT] 25 lipca 2013, 09:06
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).