• Samsung NP700G7A (grafika Athena MXM PR1.0) - identyfikacja elementów

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung NP700G7A (grafika Athena MXM PR1.0) - identyfikacja elementów

przez DaCoPL 19 marca 2019, 16:01
Witam.

LAPTOP Samsung NP700G7A
PŁYTA Athena-17 rev 1.0
KARTA GRAFICZNA Athena MXM PR1.0 L100H2 BA92-08800A

Uszkodzenie Laptop wchodzi do systemu, jednak nie pokazuje obrazu (nawet w BIOSie zarówno na LCD jak i przez VGA). Klient mówi, że jemu wchodził do systemu a po zainstalowaniu sterowników grafiki już nie było obrazu. Do mnie dotarł z całkowitym brakiem obrazu. Wymieniłem chip 216-0811000 i wciąż taki sam objaw. Jednak przy wylucie przestawiłem jeden rezystor (na zdjęciu ten między nogami 5 a 6 układu 25M42LF), który wlutowałem na miejsce i kondensator, który gdzieś mi wyparował i nie mogę go znaleźć.

Czy ta karta powinna ruszyć bez tego kondensatora? Jeśli nie, jaka powinna być jego wartość?
Między nogą 1 a 7 znajduje się rezystor 0Ω i jest zwarty do masy. Czy to jest w porządku?
Posiada ktoś taką kartę, jej schemat lub notę katalogową układu 25M42LF?

Dopiero po kilkunastu minutach sprawdziłem, czy laptop załącza się bez dedykowanej grafiki. Załączył się, wszedł do Windowsa, ale nie mam nadal żadnego obrazu. Pytanie czy to wina grafiki dedykowanej teraz czy czasem coś innego nie jest posypane jeszcze.
Prosiłbym o wklejenie kawałka schematy z gniazdem LCD (może być z podobnej płyty).

Na zdjęciu zaznaczone poruszone przy wylucie miejsce.
Obrazek

Pozdrawiam.

Re: Samsung NP700G7A (grafika Athena MXM PR1.0) - identyfikacja elementów

przez Google Adsense [BOT] 19 marca 2019, 16:01

#2 Re: Samsung NP700G7A (grafika Athena MXM PR1.0) - identyfikacja elementów

przez DaCoPL 26 marca 2019, 11:58
W miejsce brakującego kondensatora wstawiony 1nF. Poprawione luty drobnych elementów i przetwornic i obraz się pojawił.

Re: Samsung NP700G7A (grafika Athena MXM PR1.0) - identyfikacja elementów

przez Google Adsense [BOT] 26 marca 2019, 11:58