• jhl90 - nie włącza się, brak zasilania na baterii.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 jhl90 - nie włącza się, brak zasilania na baterii.

przez CSKS 30 marca 2012, 11:19
Kupiłem sobie laptopa do naprawy i tym samym do nauki (compal jhl90). Nie mam do niego baterii wiec nie wiem czy odpalił by z baterii.
Niewiem czy dobrze zdiagnozowałem (jeżeli nie to proszę o wyjaśnienie dla czego, chciałem się zawsze czegoś na uczyć). Wg mnie do wymiany PU5 lub KBC. PU5 ponieważ nie podaje napięcia na REGN
Później moje pomiary.
Dziękuję za góry za zainteresowanie.
Obrazek
Obrazek

Re: jhl90 - nie włącza się, brak zasilania na baterii.

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2012, 11:19

#2 Re: jhl90 - nie włącza się, brak zasilania na baterii.

przez CSKS 31 marca 2012, 09:34
nikt nie pomoże?

#3 Re: jhl90 - nie włącza się, brak zasilania na baterii.

przez wojtas 1 kwietnia 2012, 12:01
Witam,
CSKS napisał(a):Wg mnie do wymiany PU5 lub KBC. PU5 ponieważ nie podaje napięcia na REGN

Proszę zajrzeć do dokumentacji bq24751 i wyjaśni się za co odpowiada terminal REGN.
Z pomiarów wykonanych przez Kolegę wynika, że główne zasilanie (na schemacie oznaczone B+) jest obecne.
Czy pracuje przetwornica główna 3,3V/5V?
Jak zmienia się pobór prądu, "gołej" płyty, po przyciśnięciu przycisku "włącz"?

Pozdrawiam,
Wojtek

#4 Re: jhl90 - nie włącza się, brak zasilania na baterii.

przez CSKS 2 kwietnia 2012, 16:41
Czy pracuje przetwornica główna 3,3V/5V?
wg mnie pracuje.
(Brak tylko jest napięcia na jednej z cewek PL2)
Cewki PL4 i PL3 pracują nromalnie
"The LDO output voltage is equal to two times the
LDOREFIN voltage

To coś tu jest nie tak. Bo LDOREFIN wynosi 0V
Ponizej pomiary jakie zrobiłem
Obrazek

Jak zmienia się pobór prądu, "gołej" płyty, po przyciśnięciu przycisku "włącz"?
nie reaguje wogole na przycisk włacz
prąd utrzymuje się stale 20mA

#5 Re: jhl90 - nie włącza się, brak zasilania na baterii.

przez wojtas 2 kwietnia 2012, 16:55
CSKS napisał(a):Brak tylko jest napięcia na jednej z cewek PL2

To jest induktor pracujący w przetwornicy ładowania baterii - jak baterii niema to, zazwyczaj, mamy tu 0V.
CSKS napisał(a):To coś tu jest nie tak. Bo LDOREFIN wynosi 0V

Ta noga jest podłączona do masy więc tu musi być 0V.
Z pomiarów wynika, że przetwornica główna ma się dobrze.
Proszę zrobić pomiar napięcia na przycisku włącz - przed wciśnięciem i w czasie trzymania przycisku.
Czy zapoznał się Kolega z działem szkolenia?

Pozdrawiam,
Wojtek

#6 Re: jhl90 - nie włącza się, brak zasilania na baterii.

przez CSKS 3 kwietnia 2012, 13:11
Proszę zrobić pomiar napięcia na przycisku włącz - przed wciśnięciem i w czasie trzymania przycisku.
SW1 - przed przyciśnięciem jest 19.80V. Po przyciśnięciu jest 0V

Czy zapoznał się Kolega z działem szkolenia?

nieiwem ile razy czytalem ten artykuł. Chyba za dużo, bo juz nic niewiem

Cieżko widze na forum z pomocą.
Laptop leci na części.
dziekuje za pomoc.

Re: jhl90 - nie włącza się, brak zasilania na baterii.

przez Google Adsense [BOT] 3 kwietnia 2012, 13:11