• Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez gathor 23 sierpnia 2010, 18:32
Kolejne moje pytanie. Potrzebuję kupić lutownicę/stację lutowniczą do lutowania mikrokomponentów m.in. w telefonach komórkowych. Czy któryś z kolegów może mi jakąś polecić? Najlepiej żeby cena nie była wyższa niż 3500zł.

Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez Google Adsense [BOT] 23 sierpnia 2010, 18:32

#2 Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez Usunięty Użytkownik 402 23 sierpnia 2010, 19:59
Drobnicę najwygodniej lutować termo-pęsetą lecz nie znam modelu innego niż chiński.
Wyjaśniając lutownica ta ma dwie grzałki i dwa groty, do demontażu elementów fajna sprawa, lecz wykonanie tragiczne. http://www.hotair.pl/product_info.php?products_id=3741 Tu masz przykład.
Warto poszukać urządzenia innej marki, choć niektóre wersje tej zaprezentowanej przeze mnie są wystarczająco dobrej jakości, ta z linku ma już normalne groty w szpic, a nie jak w niektórych modelach przykręconą na śrubkę blaszkę - która ma działać jako grot. Akcesoria są tanie i ogólno dostępne, więc w razie awarii szybko można ten zestaw przywrócić do życia.

Jak widzę w linku jako dodatek są wspominane groty z blaszki myślę że mają zastosowanie przy wyjmowaniu większych elementów jak joy.

#3 Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez jurek1980 23 sierpnia 2010, 20:19
Ja do mojej zabawy używam czegoś takiego jak Xytronic LF-7000, jest nowsza wersja z wyświetlaczami cyfrowymi - LF-8000. Jest rozulotownica i opcjonalnie pęseta. Jakościowo moim zdaniem lepsze od Auoye.

#4 Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez gathor 23 sierpnia 2010, 20:46
Chodzi mi o coś bardziej profesjonalnego, nie tylko do układów (często zdarza mi się reperować upalone ścieżki w telefonach) mam stację podobną do "Xytronic LF-7000" tylko innej firmy i męczy mnie ciągłe ostrzenie grotów. Szukam czegoś o bardzo cieńkim zakończeniu a przy tym w miarę wytrzymałego bo na groty już fortunę straciłem.

#5 Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez Usunięty Użytkownik 402 23 sierpnia 2010, 20:54
Nawet najlepsze groty wypalać się będą, ponieważ zawartość topnika do tego doprowadza. Ja do lutowania mam starego wellera i grot mam już z rok lub dłużej, z tym że grot kosztuje w okolicy 5 dych. Możliwym problemem palenia się grotów u ciebie jest praca non stop i duża temperatura tzn. Lutownica rano włączona chodzi do wieczora. Niektóre stacje mają taki myk że po odłożeniu lutownicy na uchwyt grzałka stygnie. Lub jak nic nie robisz to skręcaj temperaturę na połowę i regularnie grot wycieraj w gąbeczkę żeby syfy nie niszczyły warstwy ochronnej końcówki. Jak jest za duża temperatura to na grocie zbiera się czarny nagar który trzeba usuwać. Pilnikowanie końcówki niczego nie zmieni jak już zjadło to co ją ochraniało.

#6 Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez michallus 23 sierpnia 2010, 21:21
Nie polecam chińszczyzny.

Osobiście korzystam z PACE MBT350 i do drobnicy polecam TD100 + MT100 z odpowiednimi grotami i jestem bardzo zadowolony. Różnica jest naprawdę ogromna.

#7 Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez Paulusplu 23 sierpnia 2010, 23:32
Polecam Metcal i do tego jakieś odpowiednie końcówki.

#8 Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez fabi 24 sierpnia 2010, 00:51
Ja, jak przedmówca polecam stację Metcal MX-5020. Jest to stacja z rączką ultrafine, oraz bardzo cienkimi grotami. Do tego także groty hoof, które działają jak minifala. Można zakupić ze strony producenta. www.okinternational.com lub w firmie Farnell, jest też polski dystrybutor, firma Scanditron z Łodzi. Koszt około 3 tys zł. Można także kupić do niej rączkę adwanced, do której pasują groty od stacji MX-500, których jest pełno na ebayu. Można dokupić pistolet do odsysania oraz termopensetę.

Groty bardzo szybko się nagrzewają, około 2-3 sekundy po włączeniu.
http://www.youtube.com/watch?v=4NBPpMsloh8
oraz
http://www.youtube.com/watch?v=EKImtK08 ... re=related
Stacja ta jest stacją w.cz. pracująca z częstotliwością ponad 13 Mhz, która działa w technologii smarthead.
http://www.okinternational.com/video/video5

Stacja ta nie posiada regulacji temperatury, ponieważ kupuje się groty na odpowiednią temperaturę. Nie ma tutaj efektu takiego jak w tanich stacjach, że trzeba ustawić wyższą temperaturę, bo lutowany element odbiera tyle ciepła, że grot nie daje rady roztopić cyny. Tutaj grot ma stałą temperaturę, co pozwala cienkim grotem lutować małe elementy oraz duże pola lutownicze.

Odkąd kupiłem stację metcal MX-500 do warsztatu to już nie chcę żadnej innej. W tym roku warsztat powiększył się o nową MX-5020 wraz z kilkoma grotami (groty nie są na wyposażeniu stacji).
Jak ktoś mieszka niedaleko (Węgrów, mazowieckie, 80 km od Warszawy) to zapraszam do obejżenia stacji w działaniu: mx-500, mx-5020 z rączką ultrafine i adwanced, pistolet do odsysania (bardzo przydatne narzędzie) oraz termopensetę.

Pozdrawiam
PF (zadowolony użytkownik stacji Metcal)

#9 Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez gathor 25 sierpnia 2010, 18:46
Kolego fabi. Czy możesz mi podać linka gdzie moge zamówić tą stację?

-- środa, 25 sierpnia 2010, 17:56 --

Ok. Znalazłem na stronie "Farnell-a"
Dzięki za pomoc. Temat zamykam.

Re: Mikrolutownice / stacje do lutowania mikrokomponentów

przez Google Adsense [BOT] 25 sierpnia 2010, 18:46