• FS Amilo LI 1718 - wypalony fragment płyty

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 FS Amilo LI 1718 - wypalony fragment płyty

przez sebastiank 2 stycznia 2012, 15:51
Witam,
laptop jak w temacie, płyta główna Y4B M/B 05245 3M 48 4B901 03M.
Wypalone elementy pomiędzy L16 a MAX8734A.
Proszę o zdjęcie tego fragmentu płyty i fragment schematu oraz wszelkie pomocne uwagi.
Wypalony fragment na zdjęciu. Płyta robi zwarcie - miga lampka zasilacza.

Przypuszczam, że wypalenie tego fragmentu było raczej skutkiem, proszę o wskazówki w znalezieniu przyczyny.
Obrazek

Re: FS Amilo LI 1718 - wypalony fragment płyty

przez Google Adsense [BOT] 2 stycznia 2012, 15:51

#2 Re: FS Amilo LI 1718 - wypalony fragment płyty 

przez michal3411 2 stycznia 2012, 16:22
Możliwe przebicie klucza U40.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: FS Amilo LI 1718 - wypalony fragment płyty

przez Usunięty Użytkownik 402 2 stycznia 2012, 16:33
Strzeliło od strony 19v więc zdemontowanie spalenizny i usunięcie zwarcia pod wypalonym miejscem powinno załatwić wstępnie sprawę ze zwarciem.

#4 Re: FS Amilo LI 1718 - wypalony fragment płyty

przez sebastiank 2 stycznia 2012, 18:19
Możliwe, że zwarcie robi jeden z "przypalonych" elementów.
Dzięki za schemat - będę starał się przywrócić połączenia.

Sporo tu przelotek na drugą stronę laminatu (wizualnie nietkniętą), więc odizolowanie ścieżek, uzupełnienie elementów i odtworzenie połączeń i wymiana U40 ma szansę uratować płytę.

Przydałoby się jeszcze zdjęcie tego fragmentu - byłoby prościej.

Wizualnie mam wrażenie, że jest to odbicie lustrzane fragmentu z U42 i U43. Będę to sprawdzał na schemacie, dawcę elementów już mam (płytę Y45 MB).

-- poniedziałek, 2 sty 2012, 21:54 --

Zwarcie zostało usunięte dopiero po likwidacji przelotek. Odpięcie n. 5,6,7,8 U40 nie pomogło.
Po podłączeniu zasilacza pomiędzy przelotkami a masą w drugiej warstwie PCB przeskakiwały iskry, paląc laminat.
Przy okazji zlikwidowałem (jeśli istniało - wcześniej go nie sprawdzałem) połączenie pomiędzy R400 (DCBATOUT) a n. 5,6,7,8 U43.
Nie wiem, czy przypadkiem nie zlikwidowałem w innych miejscach DCBATOUT...

Do odtworzenia mam połączenie pomiędzy R400 (DCBATOUT) a n. 5,6,7,8 U43 oraz pomiędzy R400 (DCBATOUT) a n. 5,6,7,8 U40 oraz kondensatory C460-462 wraz z połączeniem z masą.

Jest sens wymieniać wspomniany wcześniej U40?

Mam płytę od FS v3545 oraz FS E8110. Czy wie ktoś które kondensatory można z nich pozyskać do odtworzenia:
1. C460 SCD1U50V3KX-GP
2. C462 SC4D7U25V5KX-GP
3. C461 SC4D7U25V5KX-GP

-- poniedziałek, 2 sty 2012, 22:07 --

Czy bez tych kondensatorów płyta powinna wystartować?

#5 Re: FS Amilo LI 1718 - wypalony fragment płyty

przez michal3411 3 stycznia 2012, 00:01
Czy jest sens wymieniać U40 sprawdź czy ma przebicie czy nie, a nas się raczej o to nie pytaj.

Tak bez tych kondensatorów płyta powinna działać.
Ja na zdjęciu niewiele widzę które kondensatory ci poszły brak opisu na płycie, masz schemat, to popatrz których ci brakuje.

Mogę się mylić, ale wywaliło ci zdaje się 1µF i 4,7µF.

#6 Re: FS Amilo LI 1718 - wypalony fragment płyty

przez sebastiank 3 stycznia 2012, 12:24
Płyta ruszyła (bez kondensatorów), dodałem później zgodnie z poradą 1µF i 4,7µF.
Wszystko wskazuje na to, że płyta pracuje poprawnie - win zainstalował się poprawnie, testy trwają.

Re: FS Amilo LI 1718 - wypalony fragment płyty

przez Google Adsense [BOT] 3 stycznia 2012, 12:24