• Sony Vaio PCG-7121M

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Sony Vaio PCG-7121M

przez bull475 2 września 2011, 23:42
Witam,
dostałem dziś do naprawy Sony Vaio PCG-7121M po jakimś "serwisie"
Laptop jest ograbiony wręcz ze wszystkiego co możliwe. Brak dysku, ram, taśmy LCD itp.
Płyta główna zachowuje się poprawnie. Wstaje przy naciśnięciu POWER. Wiatrak po chwili zaczyna pracować.
Płyta w spoczynku pobiera: 0,01mA. Po wciśnięciu przycisku POWER na początku płyt pobiera 0.90mA natomiast po kilku sekundach skacze do 1,40mA i w takich granicach się utrzymuje. (bez baterii)
Czy po takim wskazaniu można sądzić iż płyta główna jest nienaruszona i uruchamia się poprawnie?
Fizycznie płyta główna nie widać aby była uszkodzona.
Brak mi taśmy LCD do sprawdzenia czy płyta wstaje dlatego pytam się fachowców o zdanie. Wiem, że w 100% nie da się powiedzieć: tak wstaje ale chce usłyszeć wasze zdanie.

Płyta: Sony
M730
1-0079G00 8010 MBX-185

Re: Sony Vaio PCG-7121M

przez Google Adsense [BOT] 2 września 2011, 23:42

#2 Re: Sony Vaio PCG-7121M

przez marioj77 3 września 2011, 00:13
Podłącz zewnętrzny monitor i sprawdź.

#3 Re: Sony Vaio PCG-7121M

przez bull475 3 września 2011, 00:15
Podłączyłem i nie załącza się. Podłączyłem płytę na stole pod miernik i klawiaturę.
Wiem, że nie każdy laptop przełącza się chyba na VGA złącze samoczynnie.
Nie reaguje też na skrót klawiszowy.

#4 Re: Sony Vaio PCG-7121M

przez marioj77 3 września 2011, 00:26
Myślę, że nikt nie udzieli Ci odpowiedzi "tak wstaje" albo "nie, nie wstaje" bo to jest fizycznie niemożliwe. Jedyne co możesz zrobić na szybko to pomierzyć napięcia na przetwornicach i sprawdzić przebiegi oscyloskopem. Czy procesor się nagrzewa?

#5 Re: Sony Vaio PCG-7121M

przez bull475 3 września 2011, 00:45
Tak, płyta zachowuje się jak by startowała. Słychać po podłączeniu start dysku, napędu.
Procesor się nagrzewa. Wiatrak reguluje obroty w zależności od temperatury.
Zamówię w poniedziałek taśmę LCD i się okaże ;)
Jutro podłączę jeszcze kartę POST może ona rozwieje wątpliwości.

Wiem, że nikt nie udzieli ;) jednak zawsze warto zapytać.

#6 Re: Sony Vaio PCG-7121M

przez marioj77 3 września 2011, 00:50
Skoro słychać start dysku to może wystartuj Windowsa i sprawdź czy zagra dźwięk powitalny, do tego nie potrzebujesz ekranu :)

#7 Re: Sony Vaio PCG-7121M

przez kamilj 3 września 2011, 00:50
Albo zrób to "łopatologicznie". Czyli:

Ściągnij najnowsze Ubuntu i stwórz z niego uruchamialnego pendrive.

Płyta nie mając żadnego innego magazynu, powinna wystartować sama z pendrive.

Jak zauważysz, że pendrive jest odczytywany, po jakiejś minucie klepnij po prostu enter - dla Ubuntu pierwszą opcją na liście jest uruchomienie bez instalacji.

Podłącz głośniki pod gniazdo słuchawkowe i nasłuchuj czy pojawi się dźwięk uruchomienia systemu (Ubuntu obsługuje większość popularnych układów dźwiękowych).

Jest to jedyne, co mi przychodzi na myśl bez zaawansowanych pomiarów.

#8 Re: Sony Vaio PCG-7121M

przez bull475 3 września 2011, 16:35
Podłączyłem kartę POST. Zaraz po starcie laptopa na karcie pokazało się:
" .0 ", czyli z tego co się doczytałem poprawnie procedura post wystartowała tak?
Jakiej firmy bios siedzi na tej płycie? Może ktoś powiedzieć.

-- sobota, 3 września 2011, 15:50 --

Dodam też, że kiedy podłączyłem inny dysk płyta widać, że odczytuje z dysku dane (miga dioda).
Wiatrak podczas natężonej pracy dysku zwiększa swoje obroty.