Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
- Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
- Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
- Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
Re: Re: HP victus 15-fa1750nd identyfikacja elementu
przez Google Adsense [BOT] • 2 października 2025, 14:46
matic napisał(a):Try with the following values:
A= Capacitor 1µF/10V, package 0402
B= Resistor 17.8kΩ/1%, package 0201
C= Resistor 20kΩ/1%, package 0201
[ Obrazek ]
Ogólnie tego wszystkiego co jest na zdjęciu nie zamontowałem, ale udało mi się uruchomić laptopa i na ogół działa wszystko oprócz touchpada i klawiatury
Laptop ogólnie działa, przylutowałem to co brakowało ale niestety gdy brakuje tego kabelka który jest na zdjęciu w laptopie nie zapala się dioda że jest podłączona ładowarka i laptop się nie uruchamia wcale ale gdy jest ten kabelek to laptop się uruchamia normalnie system działa, klawiatura, touchpad, z niczym nie ma problemu, czyli naprawiony w połowie

You have a raised copper (delaminated PCB) around the input protection transistors, so the via in this area is also damaged, causing the copper trace inside the PCB has no connection:

With this black wire you bypass this connection. It provides the power supply supply to the charger chip. Alternatively, you can use a thinner wire for this bypass.
With this black wire you bypass this connection. It provides the power supply supply to the charger chip. Alternatively, you can use a thinner wire for this bypass.
Ok dzięki za informację jeszcze mam taki problem ze nie ładuje mi baterii pokazuje że jest i ma 0%, dioda przy porcie ładowania mruga na pomarańczowo gdy laptop jest włączony, gdy go wyłączę nadal mruga na pomarańczowo.
Gdy podłącze od nowa ładowarkę to świeci się na biało (czyli że bateria naładowana ) napięcie przy baterii to 0.342v gdy jest ładowarka podłączona
Po kilku minutach gdy jest laptop wyłączony zapala się dioda na pomarańczowo, czyli że niby ładuje, ale napięcie gnieździe baterii się nie zwiększyło
Gdy podłącze od nowa ładowarkę to świeci się na biało (czyli że bateria naładowana ) napięcie przy baterii to 0.342v gdy jest ładowarka podłączona
Po kilku minutach gdy jest laptop wyłączony zapala się dioda na pomarańczowo, czyli że niby ładuje, ale napięcie gnieździe baterii się nie zwiększyło
Akumulator i zasilacz (od lewej czerwony)
Pin 1-4 0.338v
Pin 5,6 3.268v
Pin 7 3.138v
Pin 8-12 0v
Sam zasilacz (od lewej czerwony)
Pin 1-4 0.145v
Pin 5,6 3.285v
Pin 7 3.16v
Pin 8 3.228v
Pin 9-12 0v

Zauważyłem jeszcze że brakuje jakiegoś elementu, czy pomożesz zidentyfikować co powinno tu być ?

Wymieniłem już brakujący element, dioda na laptopie od ładowania świeci się na pomarańczowo ale co jakiś czas mruga na pomarańczowo, procenty nie idą do góry cały czas jest 0%
Podmieniłem baterie i ładuje się prawidłowo i działa prawidłowo na nowej baterii, tak więc bateria się uszkodziła
Wyczytałem w sieci że są ładowarki z funkcją reaktywacji baterii jeśli są rozładowane, czy ktoś posiada coś takiego i poleca jakąś ładowarkę??
Pin 1-4 0.338v
Pin 5,6 3.268v
Pin 7 3.138v
Pin 8-12 0v
Sam zasilacz (od lewej czerwony)
Pin 1-4 0.145v
Pin 5,6 3.285v
Pin 7 3.16v
Pin 8 3.228v
Pin 9-12 0v
Zauważyłem jeszcze że brakuje jakiegoś elementu, czy pomożesz zidentyfikować co powinno tu być ?
Wymieniłem już brakujący element, dioda na laptopie od ładowania świeci się na pomarańczowo ale co jakiś czas mruga na pomarańczowo, procenty nie idą do góry cały czas jest 0%
Podmieniłem baterie i ładuje się prawidłowo i działa prawidłowo na nowej baterii, tak więc bateria się uszkodziła
Wyczytałem w sieci że są ładowarki z funkcją reaktywacji baterii jeśli są rozładowane, czy ktoś posiada coś takiego i poleca jakąś ładowarkę??
Re: HP victus 15-fa1750nd identyfikacja elementu
przez Google Adsense [BOT] • 5 listopada 2025, 15:40