• Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

przez kingmattie 28 października 2025, 14:40
Cześć jest to płyta o dokładnym oznaczeniu GA-RX5LKD rev 1.1

O tej sztuce w "internetach" nie ma niemalże jakichkolwiek informacji, stąd przybywam z prośbą o pomoc

Początkowo nie było reakcji na wpięcie zasilacza, płyta martwa. Po krótkiej diagnostyce udało mi się znaleźć zwarcie między główną sekcją zasilania, a cewkami NVPL2-NVPL3 - najprawdopodobniej wspólna sekcja zasilania VRAM.

Uszkodzony okazał się podwójny MOSFET Q7136 FDPC5018SG, po wymianie na nowy komplet dwóch laptop włącza się, lecz z wykrywa z błędem RTXa (kod błędu 43). Reinstalacja sterownika sprawia, że w Menedżerze urządzeń na moment pojawia się jako wykrywany prawidłowo, lecz po sekundzie wraca do tego samego błędu.

Napięcie na GPU - 0.75V (pomiar dokonany na NVPL4-NVPL8)
Napięcie na VRAM - 1.21V (pomiar dokonany na NVPL2-NVPL3)

VRAMY to GDDR6 Samsung K4Z80325BC-HC14 i doczytałem, że typowe zasilanie dla nich to 1.35V, stąd prawdopodobieństwo, że otrzymują za niskie napięcie i dlatego wywala błąd sterownika.

Poniżej rozpisuję napięcia na układzie Q7136 FDPC5018SG
1 - 1.50V
2,7,6,5 - 1.21V
3,4 - 19.54V
8 - 4.53V

Powyższe napięcia na bramkach wydają się niskie, stąd możliwy brak odpowiedniego napięcia na wyjściu.
Układ sterujący mosfetami to NCP81278T, dokonałem pomiarów jego kilku pinów:

PVCC - 4.9V
EN - 1.8V (trochę za nisko?)
FB - 1.2V (trochę za wysoko?)
FBRTN - 0V

Przy takim przepięciu jestem gotowy obstawić zawyżone rezystancje na rezystorach pomiarowych FB, ale bez schematu, boardview ciężko cokolwiek wyczarować. Próbowałem też znaleźć schemat, na którym układ sterownika występowałby w podobnej konfiguracji, żeby zobaczyć podłączenie rezystorów w obwodzie FB, ale też bez sukcesu póki co

Jeśli to pomoże to mogę dołączyć zdjęcia płyty głównej, które udało znaleźć mi się w necie w dobrej jakości :) Z góry dziękuję za pomoc!

EDIT. W datasheet tych kości udało mi się znaleźć informację że może być zasilany napięciem 1.25 +- 0.03 V, więc to moje 1.21V nawet się łapie. Dodatkowo zmierzyłem REFIN - 1.2V stąd FB 1.2 wydaje się być też poprawnym pomiarem. Zbytnie skupienie się na sekcji zasilania VRAM może się okazać być złym tropem.

Zrobiłem pomiar jeszcze jednej cewki w okolicy GPU - NVPL1 - napięcie 0.95V wydaje się być prawidłowe

Będę wdzięczny za dalszą pomoc :frustry:

Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

przez Google Adsense [BOT] 28 października 2025, 14:40

#2 Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

przez Vogelek23 28 października 2025, 20:53
kingmattie napisał(a):Jeśli to pomoże to mogę dołączyć zdjęcia płyty głównej, które udało znaleźć mi się w necie w dobrej jakości
Bardziej interesowałyby nas zdjęcia TWOJEJ płyty, niż pobrane z internetu.

kingmattie napisał(a):zwarcie między główną sekcją zasilania, a cewkami NVPL2-NVPL3
Niestety, w 99% tego typu przypadków uszkodzeniu ulega chipset grafiki GPU. Zasilanie pamięci VRAM jest wspólne dla kontrolera pamięci wewnątrz GPU. Zacząłbym jednakże od rzeczy podstawowej - pomiaru rezystancji do masy na cewkach NVPL2 i NVPL3, bo tego nigdzie nie widzę w Twoim poście. Ile kości VRAM jest na Twojej płycie?

#3 Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

przez kingmattie 29 października 2025, 14:47
Faktycznie nie dodałem rezystancji na cewkach
NVPL2-NVPL3 względem masy - 2.5 Ohm
Kości VRAM na pokładzie - 6

Poniżej wrzucam zdjęcia płyty
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Gigabyte Aorus 15p - po naprawie RTX3060 Kod błędu 43

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2025, 14:47