• Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez carrneiro 3 grudnia 2022, 11:27
Hej.
Lenovo Y520-xxx (reszta na naklejce jest wytarta)
Płyta: NM-B191 r:1.0

Mam problem z tytułowym delikwentem.
Klient powiedział, że wyłączył się podczas pracy.
Laptop po innym serwisie.
Jak go otworzyłem to zobaczyłem zdjęty PQ201, zmieniony KBC, brak baterii RTC i brak taśmy do płytki rozszerzeń.
Zmierzyłem mosfet i nie wykazywał uszkodzenia więc wlutowałem go na miejsce.
Urządzenie normalnie działało podając napięcie na PJ201.
Znalazłem uszkodzony PR211- wymieniony.
Uszkodzony PR216- zdjąłem z płyty.
PU201- wymieniłem w ciemno.
W tym momencie sprzęt działa z gniazda podpinając zasilacz serwisowy.
Podpinając oryginalny zasilacz płyta startuje, pokaże na chwilę logo i się wyłącza.
PR229 sprawdzony.
Czy to oznacza usterkę mikrokontrolera? Co jeszcze mogę sprawdzić?

Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez Google Adsense [BOT] 3 grudnia 2022, 11:27

#2 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez michalmwp 3 grudnia 2022, 11:57
Przyjrzał bym się identyfikacji zasilacza, prawdopodobnie jest problem ze środkowym pinem. Sprawdź rezystancję szpilki wtyczki do masy, ewentualnie prześledź układ ADAPTER_I.
Niektóre Lenovo zachowują się w ten sposób gdy nie jest prawidłowo określona moc zasilacza (w sensie logicznym, nie wydajności prądowej).

#3 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez carrneiro 3 grudnia 2022, 12:01
Nie dopisałem.
2 zasilacze pewne. 6,7A i 8,5A. Na obu to samo.

#4 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez michalmwp 3 grudnia 2022, 12:14
Napisałeś że na zasilaczu serwisowym działa normalnie. Podlutowujesz dwa przewody czy używasz kabla z wtyczką?
Poza tym KBC był wymieniany, warto wrzucić pewny soft.

#5 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez carrneiro 3 grudnia 2022, 12:23
Kabel z wtyczką. Bez podpiętej baterii, bo wydaje mi się że jest martwa.
Przy podłączonej baterii na zasilaczu serwisowym analogiczna sytuacja jak z oryginalnym bez baterii.
KBC ma ten sam kod, który jest zawarty w BIOSie.
Wsad BIOS podmieniany.

#6 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez michalmwp 3 grudnia 2022, 13:07
Wg mnie do sprawdzenia układ ADPATER_ID. Nie jest tego dużo: gniazdo DC, dwa rezystory i przejście do KBC.
Dla zasilacza 170W napięcie na pinie gniazda DC powinno wynosić około 2,4V, dla zasilacza 135W około 1,9V.
Jak tu jest dobrze, to fleszowanie KBC wsadem wyciętym z głównego biosu a na końcu test z inną baterią bo jej uszkodzenie też może wpływać na takie zachowanie.
Czy podpięcie baterii na załadowanym systemie nic nie zmienia czy powoduje nagłe wyłączenie laptopa lub jego uśpienie/hibernację? Czy możesz odczytać wskaźniki programem BatteryMon?

#7 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez carrneiro 3 grudnia 2022, 13:17
michalmwp napisał(a):Wg mnie do sprawdzenia układ ADPATER_ID. Nie jest tego dużo: gniazdo DC, dwa rezystory i przejście do KBC

Sprawdzone. Wszystko wygląda ok.
michalmwp napisał(a):Dla zasilacza 170W napięcie na pinie gniazda DC powinno wynosić około 2,4V, dla zasilacza 135W około 1,9V.

2,38V
michalmwp napisał(a):Jak tu jest dobrze, to fleszowanie KBC wsadem wyciętym z głównego biosu a na końcu test z inną baterią bo jej uszkodzenie też może wpływać na takie zachowanie.

Programowałem KBC i wsadem oryginalnym i innym.
Na ekranie ustawień BIOS (zasilacz serwisowy) po podpięciu baterii, laptop wyłączył się po kilku sekndach. Po wyłączeniu prąd pływa w granicach 0,009A- 0,016A.

#8 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.  [ROZWIĄZANY]

przez michalmwp 3 grudnia 2022, 19:04
carrneiro napisał(a):Znalazłem uszkodzony PR211- wymieniony.

Przy uszkodzeniu w obwodzie BURST najczęściej momentalnie lecą klucze - do sprawdzenia PQ205 i PQ206 i profilaktycznie wymiana C216.

carrneiro napisał(a):po podpięciu baterii, laptop wyłączył się po kilku sekndach

Może wyłącza się z powodu zwiększonego pobór prądu? Do sprawdzenia PR201 i wszystko w jego sąsiedztwie.

#9 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez carrneiro 5 grudnia 2022, 15:01
michalmwp napisał(a):Przy uszkodzeniu w obwodzie BURST najczęściej momentalnie lecą klucze - do sprawdzenia PQ205 i PQ206 i profilaktycznie wymiana C216.

Tranzystory wymieniłem już wcześniej, ale już jest dobrze- po wylutowaniu C216 dosyć długo ładował się do swojej pojemności. Po wymianie jak ręką odjął. Płyta startuje na oryginalnym zasilaczu! :)
carrneiro napisał(a):Uszkodzony PR216- zdjąłem z płyty.

PR216 uzupełniony.

Sprawdziłem linie EC_SMCA, EC_SMDA i BATT_TEMP_IN i tutaj wszystko jest ok.
Bateria na 99% uszkodzona. Z podpiętą po chwili się wyłącza do zera.
Nie chcę kupować baterii bo na aukcjach albo używki albo jakieś niepewne.
Czy mogę coś jeszcze sprawdzić?

#10 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez michalmwp 5 grudnia 2022, 15:49
Miałem takie zachowania z uszkodzoną baterią. Najlepiej byłoby podstawić drugą baterię,
Możesz ewentualnie podnieść PL201. Jeśli wyłączanie ne pochodzi od przekroczenia prądu, to płyta nie wyłączy się i dasz radę odczytać baterię. Jeśli mimo podniesienia cewki płyta wyłączy się, to stawiam na baterię.

#11 Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez carrneiro 6 grudnia 2022, 16:52
Bez cewki płyta kompletnie martwa. Idąc tym tropem zdjąłem PF102. Płyta zachowuje się tak samo czyli bateria martwa.
Dziękuję za pomoc i cierpliwość.
Pozdrawiam!

Re: Lenovo Y520, NM-B191 r:1.0- Nie startuje na oryginalnym zasilaczu.

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2022, 16:52