• DELL INSPIRION 15 7567 LA-d993p Po upadku uszkodzone gniazdo na płycie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DELL INSPIRION 15 7567 LA-d993p Po upadku uszkodzone gniazdo na płycie

przez marcin223344 25 kwietnia 2019, 12:58
LAPTOP DELL INSPIRON 15 7567
CPU I7 7700HQ
GPU 1050 TI
PŁYTA LA-D993P
KBC MEC1404-NU

Laptop po upadku, nie okazywał żadnego życia, po resecie CMOS autostart i standardowy dla Della cykl 3x restart, pojawił się obraz, wszystko oki, ale nie mogłem go ani wyłączyć, ani włączyć z power button. Po wyciągnięciu płyty i oględzinach gniazda włącznika na płycie wszystko jasne, gniazdo było urwane i ktoś próbował przykleić je z powrotem na płytę. Załączam zdjęcie uszkodzenia oraz zdjęcie fragmentu gniazda z dobrej płyty.

Obrazek

Obrazek

Pin 1 i 4 wyglądają ok, piny 2 oraz 3 są wyrwane z płyty, oczyściłem z resztek kleju jak tylko mogłem i próbuję odbudować połączenia z pinów 2, 3, 4.
Na pinie 1 od lewej strony napięcie 5V. Po podłączeniu laptopa, jak również wtedy gdy chodzi, na pinie 4 mam 0V. Pin2 powinien być połączony ścieżką tak jak na obrazku (ale brak napięcia w punktach, z którymi jest połączony), z dobrej płyty pin 3 nie wydaje się być połączony z niczym?
Proszę o wskazówkę, jako że brak schematu oraz boardview. Może ktoś ma płytę i zna rozkład napięć na gnieździe włącznika, jakie napięcia powinny być na pinach 1,2,3,4, jak można przerobić nie mając gniazda, żeby podłączyć tasiemkę włącznika do płyty, żeby płyta startowała?
Załączam foto napięć, jakie są blisko uszkodzonego gniazda.

Obrazek

Re: DELL INSPIRION 15 7567 LA-d993p Po upadku uszkodzone gniazdo na płycie

przez Google Adsense [BOT] 25 kwietnia 2019, 12:58

#2 Re: DELL INSPIRION 15 7567 LA-d993p Po upadku uszkodzone gniazdo na płycie

przez sebastiank 25 kwietnia 2019, 23:07
Przyjrzyj się dokładnie ścieżkom - na zdjęciu nie widać dokładnie.
W razie potrzeby usuń część białej soldermaski - pod nią powinny być ścieżki.

#3 Re: DELL INSPIRION 15 7567 LA-d993p Po upadku uszkodzone gniazdo na płycie

przez Zdydam 25 kwietnia 2019, 23:15
Tak jak napisał kolega wyżej musisz usunąć część białej soldermaski. Musisz odnaleźć możliwość wlutowania kabli poza tymi do których możesz przylutować złącze.
Ustaw miernik na diody i sprawdź czy jest przejście na 2 i 3 nodze taśmy włącznika. Sprawdź również czy jest przejście przy naciśniętym przycisku.

#4 Re: DELL INSPIRION 15 7567 LA-d993p Po upadku uszkodzone gniazdo na płycie

przez marcin223344 28 kwietnia 2019, 21:43
Przylutowałem gnazdo odtworzyłem ścieżke na pin 2 po połączeniu zasilacza jest jakiś postęp pojawia się napiecie na nogach 2 ( 2.8v) oraz 3 (0.9v)
Obrazek
Niestety włącznik dalej niedziała. Na nodzę 3 powino być 3v mam 0,9v. Sprawdziłem tasiemkę włącznika testem diody jest przejście oraz po naciśnieciu przycisku napięcie na nodze 3 spada do 0
Od strony KBC na pinie 127 sygnał power_sw_in mam 3v , próbowałem śledzić sygnał po scieżce jest przejście na 2 strone płyty i sygnał jest połączony z kondensatorem (zwarcie go powoduje symulacje włącznika i uruchomienie płyty) dalej juz nie moge znaleść jak idzie ten sygnał
Czy moge podlutować ścieżke bezpośrednio z pinu 3( na 100% on jest zwierany i powoduje uruchomienie płyty) bezpośrednio do pinu 127 kbc albo do kondensatora w/w ktory jest bezpośrednio połączony z pin 127 KBC????

#5 Re: DELL INSPIRION 15 7567 LA-d993p Po upadku uszkodzone gniazdo na płycie  [ROZWIĄZANY]

przez sebastiank 28 kwietnia 2019, 21:45
Lepiej do kondensatora - łatwiej dolutować.

Re: DELL INSPIRION 15 7567 LA-d993p Po upadku uszkodzone gniazdo na płycie  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 28 kwietnia 2019, 21:45