• Samsung NP-RC520 S05PL problem z matrycą

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Samsung NP-RC520 S05PL problem z matrycą

przez FunkyFlyer 12 sierpnia 2014, 21:40
Witam,

Samsung NP-RC520 S05PL

Płyta główna:
Model: Jinmao-R
REV: 1.0(110217)-2

W laptopie było uszkodzone gniazdo zasilania, wymiana przebiegła pomyślnie.
Podłączyłem matrycę i nie było żadnego obrazu, wyłączyłem laptop i sprawdziłem czy wtyczka siedzi dobrze. Okazało się, że udało mi się ją podłączyć na odwrót (weszła bez użycia siły!).
Teraz matryca wyświetla pasek, który stopniowo zanika aż zostaje tylko czarny ekran z podświetleniem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po podłączeniu monitora pod VGA nie ma problemu z obrazem. Zakładam, że uszkodziłem elektronikę matrycy...
Czy da się coś z tym zrobić?
Czy mogłem coś więcej uszkodzić?

Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Pozdrawiam,
FF

Re: Samsung NP-RC520 S05PL problem z matrycą

przez Google Adsense [BOT] 12 sierpnia 2014, 21:40

#2 Re: Samsung NP-RC520 S05PL problem z matrycą

przez indicheq 13 sierpnia 2014, 00:01
Na początek dobrze sprawdzić GPU podpinając pewną matrycę. Dopiero po wykluczeniu uszkodzenia płyty głównej można brać się za matrycę.

#3 Re: Samsung NP-RC520 S05PL problem z matrycą

przez FunkyFlyer 13 sierpnia 2014, 17:57
Tak jak pisałem, przez VGA obraz jest prawidłowy, więc sama w sobie grafika powinna być OK. W matrycy działa bez problemu regulacja podświetlenia. Patrząc na schematy wychodzi, że podłączając wtyczkę od matrycy do płyty głównej na odwrót poszło napięcie zasilające podświetlenie (nie wiem ile V) w miejsce gdzie powinno być 3.3V zasilające elektronikę matrycy.

Po wymontowaniu matrycy nie widzę żadnych oczywistych uszkodzeń elektroniki. Poza czarnym trójkącikiem na ścieżkach, ale nie wygląda to na spalenie...

Niestety nie mam obecnie żadnej nowszej matrycy, tylko stare na CCFL.

#4 Re: Samsung NP-RC520 S05PL problem z matrycą  [ROZWIĄZANY]

przez FunkyFlyer 23 sierpnia 2014, 01:59
Temat do zamknięcia, sprawa rozwiązana!

Czarny trójkącik na elektronice matrycy to tylko paproch (nie mam pojęcia skąd, był pod folią!).
Niestety nikt nie potwierdził słuszności mojego toku myślenia. Zakupiłem po prostu matrycę, wymieniłem i wszystko DZIAŁA jak należy.

Tak jak myślałem, musiało pójść na elektronikę matrycy odpowiedzialnej za obraz napięcie przeznaczone dla sekcji zasilającej podświetlenie co w efekcie doprowadziło do uszkodzenia.

Pozdrawiam

Re: Samsung NP-RC520 S05PL problem z matrycą  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 23 sierpnia 2014, 01:59