English Polski Русский Slovenščina Deutsch (Du)
  • Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki


przez yasiu83 2 sierpnia 2019, 11:52
Obsada:
Płyta ACLUA/ACLUB NM-A273
CPU - SR1EF
GPU N15S-GT-S-A2
KBC IT8586E FXA
Laptop trafił do mnie włączający się ale bez obrazu. Wszystkie napięcia na cewkach prawidłowe poza zasilaniem grafiki - 0V. Płyta pobiera na początku 0.24A ale po kilku sekundach skacze do 0.4A i po jakimś czasie stabilizuje się na 0.35A. Na cewkach PL705, PL706 - 13.5Ω. Po podłączeniu zasilacza serwisowego na te cewki i podaniu napięcia 1V pobiera 0.1A więc raczej w normie bo porównywałem ze sprawną płytą. Zauważyłem, że wentylator wcale się nie kręci nawet po długim czasie. Wentylator też podmieniłem.
Na Jfan1:
Pin1 - 1.2V powinno być 5V więc nie mam 5VS ale nie mogę zlokalizować rezystora R521
Pin2 - 2.37V
Pin3 - 3.37V
Bios przeprogramowany, KBC przeprogramowany, podmieniałem taśmę matrycy razem z matrycą, różne pamięci DDR3L i nic dlatego proszę kolegów o pomoc.

Ostatnio edytowano 2 sierpnia 2019, 14:08 przez yasiu83, łącznie edytowano 1 raz

Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki


przez Google Adsense [BOT] 2 sierpnia 2019, 11:52

#2 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki


przez matic 2 sierpnia 2019, 13:39
Hello!

Measure the voltage on highlighted capacitor, when the laptop is turned on.

Obrazek

#3 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki


przez yasiu83 2 sierpnia 2019, 14:00
Na tym kondensatorze mam 1.48V przy odłączonym wentylatorze. Na podłączonym 1.2V jest.
Zauważyłem jeszcze, że na PL303 mimo prawidłowego napięcia 3.3V jest tylko 980Ω do masy od strony 3VALW.

#4 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki  [ROZWIĄZANY]


przez matic 2 sierpnia 2019, 20:21
yasiu83 napisał(a):jest tylko 980Ω do masy od strony 3VALW.
Try to measure that resistance again with reversed polarity of test leads.

Measure the voltages to ground on pins 1, 4, 8 of transistors Q23, Q24, when the laptop is turned on.

#5 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki


przez yasiu83 5 sierpnia 2019, 10:03
matic napisał(a):Try to measure that resistance again with reversed polarity of test leads.

Z odwróconą polaryzacją mam 936Ω.

Q23:
Pin1 - 1.48V
Pin4 - 0V 230kΩ do masy
Pin8 - 5V
Q24:
Pin1 - 2.3V
Pin4 - 0V 150kΩ do masy
Pin8 - 3.3V

#6 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki


przez matic 5 sierpnia 2019, 12:26
Measure the voltages to ground on pins 1, 2, 6 of transistor Q6, when the laptop is turned on.
Measure the voltage to ground on pin 72 of KBC chip, when the laptop is turned on.

#7 Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki


przez yasiu83 5 sierpnia 2019, 16:03
Dzięki matic na naprowadzenie na trop. Szukałem po schemacie braku 20V i znalazłem uszkodzony tranzystor PQ202(był zwarty) na padach płyty nie ma zwarcia ale po wymianie kolejny tranzystor się spalił. Rozlutowałem PJ201 i od strony kolejnego sprawnego tranzystora mam 2kΩ, porównując z inną płytą powinno być ok 1.1MΩ. Okazało się, że jeszcze PC205 miał 2kΩ, po wymianie PC205 laptop działa prawidłowo.

Re: Lenovo Z50-70 brak obrazu, brak zasilania grafiki


przez Google Adsense [BOT] 5 sierpnia 2019, 16:03

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: clops35, Swiety i 4 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.