• Lenovo Y50-70 odbudowa BIOS problem z wykrywaniem przez Lenovo Service Bridge

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Y50-70 odbudowa BIOS problem z wykrywaniem przez Lenovo Service Bridge

przez Jarek91 13 listopada 2023, 15:19
Szanowni Koledzy i Koleżanki,
Z racji, że jest to mój pierwszy post, chciałem się serdecznie przywitać.

Szybciutko opisuję mój problem z tym komputerem. Komputer zakupiony z wylutowaną kością pamięci BIOS. Klapkę spodnią miał więc wszelkie dane typu serial number były podane dosłownie na blaszanej tacy.
Udało mi się komputer postawić.
Uzupełniłem kość o jedną z dostępnych binarek.
W HxD edytorze w okolicach adresu 004000a0 udało mi się odbudować:
*numer seryjny: CB i tak dalej;
* nazwę produktu: Lenovo Y50-70;
* parametr na tabliczce znamionowej "model name" uwaga w biosie wyświetlany jako MTM: to akurat we wszystkich tych modelach jest to samo czyli: 20378

+ odbudowa ME region bo uruchamiał się 30 sekund

Wspomagałem się również narzędziem Lenovo Golden Key - U1 Tool

Po postawieniu systemu na całkowicie sformatowanym dysku z regedit wyciągnąłem klucz licencyjny Windows i umieściłem pod adresem 006CD010 tak jak trzeba.

System ładnie się aktywuje. Lenovo Vantage wszystko wyświetla mi się bardzo ładnie. Żaden parametr nie wyskakuje już invalid jak miało to miejsce w przypadku biosu z forum.

Niestety usługa Lenovo service bridge najwidoczniej nie wykrywa jeszcze jakiegoś parametru ponieważ na stronie www wsparcia Lenovo komputer nie jest wykrywany.

Domyślam się, że jakoś muszę jeszcze odbudować jakiś parametr w BIOS. Normalnie na stronie www wyświetlany jest jeszcze jeden parametr (Typ modelu maszyny) na stronie poprzedzony prefiksem 80EJ i ciągiem cyfr, który na pokrywie laptopa jest laserowo wypalony bez tego prefiksu pod pozycją MTM.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z takim problemem i rozwiązał go w jakiś sposób? Przeglądając kilkanaście binarek wsadów tego modelu coś czuję że ostatni parametr może być jakoś zaszyfrowany pod adresem 00400070 bo w przypadku każdego egzemplarza tego modelu komputera który naprawiałem wartości są inne.

Z góry dziękuję za pomoc. A jeśli w jakiś sposób post jest na granicy regulaminu to proszę o łagodny wymiar kary z racji nowicjatu n forum.

Re: Lenovo Y50-70 odbudowa BIOS problem z wykrywaniem przez Lenovo Service Bridge

przez Google Adsense [BOT] 13 listopada 2023, 15:19

#2 Re: Lenovo Y50-70 odbudowa BIOS problem z wykrywaniem przez Lenovo Service Bridge

przez mayss 25 stycznia 2024, 01:19
Trzeba było odbudować parametry na nie najnowszej wersji biosu a następnie zaktualizować bios do najnowszej wersji ze strony producenta. Wtedy wszystkie bloki biosu przywracasz do fabrycznych ustawień wraz z sumą kontrolną.

#3 Re: Lenovo Y50-70 odbudowa BIOS problem z wykrywaniem przez Lenovo Service Bridge

przez Jarek91 27 lutego 2024, 20:31
Uprzejmie dziękuję za poświęcony czas i odpowiedź. Zapewne za jakiś czas ten laptop do mnie zawita na okresową zmianę pasty termoprzewodzącej więc będę miał możliwość zweryfikowania. Podzielę się efektem w tym wątku!

#4 Re: Lenovo Y50-70 odbudowa BIOS problem z wykrywaniem przez Lenovo Service Bridge

przez Vogelek23 26 marca 2024, 12:52
Wątek odblokowany na prośbę autora.

Re: Lenovo Y50-70 odbudowa BIOS problem z wykrywaniem przez Lenovo Service Bridge

przez Google Adsense [BOT] 26 marca 2024, 12:52
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).