FORUMDESC_LAPTOP_REPAIRS
Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gateway EG70 NE72209u+ brak obrazu

przez darole 11 sierpnia 2018, 13:10
Tytułowy laptop uruchamia się ale bez obrazu na matrycy i wyjściach VGA i HDMI. Na dławikach są spodziewane wartości napięć. Pobór prądu przed włączeniem 12mA a po włączeniu około 330mA (trochę pływa). Zauważyłem że po włączeniu na matrycy widać jedynie miganie podświetlenia. Przeładowanie BIOS'u wsadem poniżej nic nie zmieniło:
packard-bell-eg70-t37046.html
To kolejny "mój" laptop budżetowy w którym procesor, mostek, grafika są zaimplementowane w jednym układzie.
Czy zatem winowajcą jest tu znowu główny układ AM5000IBJ44HM ?

Re: Gateway EG70 NE72209u+ brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 11 sierpnia 2018, 13:10

#2 Re: Gateway EG70 NE72209u+ brak obrazu

przez matic 11 sierpnia 2018, 13:33
Hello!

Does the laptop respond to the "Caps Lock" button?

Remove the RAM memory from the board and turn on the laptop without it. Are there any changes in operation without it? Measure the power consumption (in mA) in this case.

#3 Re: Gateway EG70 NE72209u+ brak obrazu

przez darole 13 sierpnia 2018, 17:40
Hmmm, I missed to check the second RAM bank - in second bank laptop is working. So main cpu is damaged.

Re: Re: Gateway EG70 NE72209u+ brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 13 sierpnia 2018, 17:40

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszystkie opublikowane na tej stronie znaki towarowe i handlowe oraz nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli,
są rozpowszechniane zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.