English Polski Русский Slovenščina
Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez DawidN20 6 maja 2019, 14:06
Witam - jak w temacie Dell Vostro 3560
Płyta LA-8241P REV: 1.0 (A00)

Laptop trafił do mnie martwy, zwarcie na głównej linii, w próbie zwarciowej namierzyłem grzejący się kondensator PC104, kondensator wymieniłem, zwarcie ustąpiło, komputer się włącza, ale pracuje jakość dziwnie jak by coś jeszcze było nie tak. Do momentu włączenia przycisku POWER wszystko jest OK, ale po włączeniu bez baterii znowu pokazuje zwarcie i niewielki pobór prądu na poziomie 0,07A. Z baterią komputer startuje ale cały czas miga zwarcie. Tak jak by raz było raz nie. Komputer rozebrałem, okazało się że zwiera jeszcze PQ101 od razu go wymieniłem, ale nic to nie dało.

Proszę o pomoc gdzie jeszcze szukać usterki.

Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez Google Adsense [BOT] 6 maja 2019, 14:06

#2 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez Lesio23 6 maja 2019, 14:31
Proszę podać napięcie oraz rezystancję ze wszystkich cewek względem masy.

#3 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez DawidN20 6 maja 2019, 16:00
PL100 - najczęściej nie pokazuje nic, jak coś zaskoczy to około 174kohm
PL101 - nie pokazuje nic w całym zakresie, cewkę wylutowałem i miernik normalnie piszczy, wlutowana nie.
PL200 - 0,18kohm
PL201 - ok 14kohm
PL202 - tak samo jak PL101 nie pokazuje nic w całym zakresie albo jakieś bzdury
PL300 - 0,38kohm (pomiar stały)
PL400 - 0,23kohm (pomiar stały)
PL500 - 9,1ohm (pomiar stały)
PL600 - 7,4ohm (pomiar stały)
PL701 - 0,9ohm (pomiar stały)
PL702 - 0,9ohm (pomiar stały)
PL704 - 1ohm (pomiar stały)
PL800 - 10,5ohm (pomiar stały)
PL801 - 0,32kohm (pomiar stały)
PL900 - nie pokazuje nic na jednymmultimetrze, a drugim wartości rzędy Mohm
PL901 - ok 133kohm (pomiar stały)
PL1000 - 0,2kohm (pomiar stały)

tam gdzie nie ma dopisku pomiar stały to dzieją się cuda. Pomiary zrobione dwoma multimetrami

#4 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez Lesio23 6 maja 2019, 21:47
Co znaczy, że nic nie pokazuje?
Na jakim zakresie mierzysz rezystancje?
Mierzysz oczywiście z odłączonym zasilaniem od płyty?
zwiera jeszcze PQ101

Po wymianie pq101 już nie zwiera tak?

#5 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez Vogelek23 6 maja 2019, 22:05
DawidN20 napisał(a):PL101 - nie pokazuje nic w całym zakresie, cewkę wylutowałem i miernik normalnie piszczy, wlutowana nie.
Gdzie Ty mierzysz te rezystancje? Na padach cewek czy na cewkach do masy? Przecież to naprawdę proste, wręcz podstawowe pomiary.

#6 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez DawidN20 7 maja 2019, 08:04
Obrazek
Obrazek

Oczywiście że mierzę cewki do masy. PL101 wylutowałem, żeby w ogóle sprawdzić czy przewodzi czy drut nie jest gdzieś przerwany bo jak sami widzicie, pomiary są co najmniej dziwne. Dlatego też sprawdzałem dwoma multimetrami UNI-T i Mastecha.

Co do zachowania na zdjęciach jest właśnie PL101 - nie pokazuje nic, nieważne jaki zakres ustawię czy ohm czy Mohm tak jak by sondy były w powietrzu (styki starałem się oczywiście oczyścić, potem cewka była wylutowana więc kontakt jest na pewno).
Drugie zdjęcie to PL600 gdzie pomiar jest w miarę stały i powtarzalny, ale w bardzo niskich wartościach rzędy właśnie 7-8ohm

#7 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez Lesio23 7 maja 2019, 08:36
Co do zachowania na zdjęciach jest właśnie PL101 - nie pokazuje nic,

No jak nic nie pokazuje jak pokazuje OL :shock:

Według mnie mierzysz rezystancję na złych zakresach i dlatego pomiary są takie dziwne. Popraw pomiary ustawiając odpowiedni zakres i zamieść tu wyniki.

#8 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez DawidN20 7 maja 2019, 09:32
na każdym zakresie jest to samo - na każdym. Ol tak samo pokazuje jak sondy są w powietrzu.

#9 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo  [ROZWIĄZANY]


przez matic 7 maja 2019, 20:36
DawidN20 napisał(a):ale po włączeniu bez baterii znowu pokazuje zwarcie i niewielki pobór prądu na poziomie 0,07A.
What is your electrical current limit on the power supply, at which you get the short circuit?

Is the short circuit also present when the laptop is turned off (before pressing on the power button).

#10 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez DawidN20 8 maja 2019, 08:11
Zasilacz serwisowy to RXN-305D prąd MAX 5A napięcie 30V.

Zwarcie pokazuje dopiero po naciśnięciu przycisku POWER, przed naciśnięciem jest OK, zwarcia nie pokazuje.

#11 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez Vogelek23 8 maja 2019, 16:27
Wątek otwarty na prośbę autora.
@matic - sorry mate but I had to remove your "helped" point on that occasion (however, the author is able to issue it again).

#12 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez matic 8 maja 2019, 17:30
DawidN20 napisał(a):Zasilacz serwisowy to RXN-305D prąd MAX 5A napięcie 30V.
Ok, but I asked about the current limit setting at which you test the board.
You probably set the voltage to 19V, but to what value have you set the current limit?

#13 Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez DawidN20 9 maja 2019, 07:55
Problem rozwiązany, na to co jest przyczyną naprowadził mnie @matic. Okazało się że takie zachowanie nie jest spowodowane płytą, a zasilaczem serwisowym do którego płyta była podłączana. Zasilacz uległ awarii i nie podawał prądu większego niż 0,08A przez co po wciśnięciu przycisku power migało zwarcie (19V pokazywał prawidłowo). Zasilacz zrobiony, komputer śmiga. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

Re: Dell Vostro 3560 nie działa prawidłowo


przez Google Adsense [BOT] 9 maja 2019, 07:55

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszelkie opublikowane na tej stronie znaki handlowe, nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.