English Polski Русский
FORUMDESC_LAPTOP_REPAIRS
Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

  1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe płyty głównej (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego płyty, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie możesz znaleźć oznaczenia, powinieneś zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów (ani linkowanie do nich na inne witryny), a także wsadów BIOS (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 24 sierpnia 2018, 11:52
Witam. Pacjent to dell P28F z płytą VBW00 LA-9981P rev 1.0. Na początku pobierał 0,16A - brak startu. Grzała się przetwornica PU100. KLucze PQ101,102,103,104 wydają się być sprawne. Po wymianie przetwornicy grzeje się kolejna PU300. Na cewce PL301 zwarcie do masy. Zlę wlutowany/uszkodzony PU100 ?

Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2018, 11:52

#2 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez matic 24 sierpnia 2018, 13:22
mlozynski napisał(a):Na cewce PL301 zwarcie do masy
Hello!
What is an actual resistance to ground on coil PL301?

Measure the resistance to ground on pin 5 of PU300.

#3 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 24 sierpnia 2018, 14:06
matic napisał(a):Hello!
What is an actual resistance to ground on coil PL301?

Measure the resistance to ground on pin 5 of PU300.


- Resistance PL301 to ground - 2 ohm
- Pin 5 PU300 to ground - 450 k ohm

#5 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 24 sierpnia 2018, 14:46
Machine napisał(a):Do the test described here on PL301:
post5699.html#p5699


At 1,2V, consumption is 1A and does not increase. PU300 is warm -not very hot

Ostatnio edytowano 15 października 2018, 11:33 przez mlozynski, łącznie edytowano 1 raz

#6 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez matic 24 sierpnia 2018, 15:06
Remove the jumper PJP300 and check, if the PU300 is still hot in this case.
If yes, the PU300 is bad.

#7 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 24 sierpnia 2018, 15:33
matic napisał(a):Remove the jumper PJP300 and check, if the PU300 is still hot in this case.
If yes, the PU300 is bad.


After remove PJP300 power consumption dropped to 0.65A, PU300 is warm

edit: after the desoldering of PU300, the short circuit on pl301 gave way, I order the SY8206DQNC

#8 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 29 sierpnia 2018, 16:31
Przed chwilą wymieniłem PU300. Zwarcie ustało, po podłączeniu zasilacza pobór 0,01A. Jednak radość trwała dość krótko. Odłączyłem zasilacz, podpiąłem matrycę, ponowne podłączenie zasilacza - pobór 0,16A i znów grzeje się PU300. Po ponownym odłączeniu matrycy wygląda na to, że układ się uszkodził. Możliwe , że jest coś nie tak z matrycą czy to tylko zbieg okoliczności ?

#9 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez matic 30 sierpnia 2018, 21:23
mlozynski napisał(a):Możliwe , że jest coś nie tak z matrycą czy to tylko zbieg okoliczności ?
I think that the matrix could not be the cause for burning the PU300.

-Replace the PU300 again and remove the jumper PJP300 before connecting the power supply.
-Check, if you get the correct voltage on the coil PL301 (1,05V). This voltage should appear after pressing to the power button.
-Turn on/off the machine few times to check, if the PU300 still burns without jumper PJP300.

#10 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 10 października 2018, 16:58
Otrzymałem układy. Wymieniłem kolejny raz PU300, zwora PJP300 rozlutowana - po podłączeniu zasilacza od razu grzeje się PU300. Ustaliłem , że właśnie w tych okolicach było jakieś delikatne zalanie - klient umył płytę i przyzna się dopiero teraz. Co może uszkadzać PU300 ?

Jeszcze jedna ciekawostka - wcześniej tego nie zauważyłem - po podłączeniu zasilacza słychać dochodzący z okolic PU300 delikatnie brzęczenie :roll:

#11 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez matic 10 października 2018, 19:31
mlozynski napisał(a):Ustaliłem , że właśnie w tych okolicach było jakieś delikatne zalanie
Please, post a clean picture of spilled area.

#12 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez LAZY 10 października 2018, 21:32
KBC na zasilaniu nie jest przywarte?
LDO nie jest przywarte?

#13 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 11 października 2018, 15:41
Na wlutowanym (już uszkodzonym) PU300 noga nr 5 (LDO) jest zwarta do masy - po wylutowaniu zwarcie znika. Pomiar zasilania KBC od cewki LE2 nie wykazuje zwarcia do masy.

Obrazek

#14 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez LAZY 11 października 2018, 22:38
Na bank jesteś pewny że wstawiasz właściwy układ?
Dobrze lutujesz, topnik, kontrola wzrokowa czy nie ma zwarcia?
Proponuję po wstawieniu kolejnego układu sprawdzić LDO czy nawet przed podać tam napięcie.

Jeżeli cewka przetwornicy jest blisko tego układu i naraziłeś ją kilkukrotnie na wysoką temperaturę to koniecznie ją wymień.

#15 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 12 października 2018, 15:05
LAZY napisał(a):Na bank jesteś pewny że wstawiasz właściwy układ?
Dobrze lutujesz, topnik, kontrola wzrokowa czy nie ma zwarcia?
Proponuję po wstawieniu kolejnego układu sprawdzić LDO czy nawet przed podać tam napięcie.

Jeżeli cewka przetwornicy jest blisko tego układu i naraziłeś ją kilkukrotnie na wysoką temperaturę to koniecznie ją wymień.


Wg schematu PU300 to SY8206DQNC - początkowo zamówiłem 1 szt w jednej z rodzimych firm. Po wlutowaniu, i podłączeniu zasilania, miałem wrażenie , że operacja zakończona sukcesem. Układ jednak po kilku chwilach się spalił. Zamówiłem więc na ali (5pcs SY8206DQNC SY8206D QFN-6 SY8206 (NF2ZZ NF3NA NF2AZ... ) new original) - wg opisu to samo :/

Przy lutowaniu oczywiście wszystko zgodnie ze sztuką - topnik, wzrokowo wszystko ok. Co do nagrzewania - raczej nie dopuszczałem do zbyt długiego nagrzewania układu. Po podłączeniu zasilacza zaczyna pobierać 0,15A, szybka kontrola organoleptyczna temperatury pu300 i odłączenie zasilania.

#16 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez LAZY 12 października 2018, 22:39
Co z LDO? podpinałeś tam 3,3V ?
Układ może się zjarać jak LDO jest na zwarciu lub cewka stojąca obok ma zwarcie między zwojowe od wysokiej temperatury podczas wymiany układu. Sprawdź też główne wyjście z przetwornicy jak reaguje na podanie napięcia. Innych opcji nie ma, no chyba że jakiś drobny element- opornik któryś masz nadpalony.

Nie chcę zgadywać no ale to jest prosty układ z minimalną obsadą elementów.

#17 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 15 października 2018, 10:34
LAZY napisał(a):Co z LDO? podpinałeś tam 3,3V ?
Układ może się zjarać jak LDO jest na zwarciu lub cewka stojąca obok ma zwarcie między zwojowe od wysokiej temperatury podczas wymiany układu. Sprawdź też główne wyjście z przetwornicy jak reaguje na podanie napięcia. Innych opcji nie ma, no chyba że jakiś drobny element- opornik któryś masz nadpalony.

Nie chcę zgadywać no ale to jest prosty układ z minimalną obsadą elementów.


LAZY -, którą cewkę wymienić ? PL301 ?
Chciałbym przed podaniem napięcia na LDO, być już pewny :/

edit: wlutowałem kolejny raz nowy PU300, dodatkowo zlutowałem zworę pjp300 .. po podłączeniu zasilacza układ nie pali się - po zdjęciu pjp300 ulega natychmiastowemu uszkodzeniu

Nie uruchamiałem jeszcze płyty, w stanie spoczynku wygląda ok, pobór 0,01, nic się nie grzeje - obawiam się jednak, że po uruchomieniu znowu będzie pu300 do wymiany :/

#18 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez LAZY 15 października 2018, 14:30
Nie wiem po co zdejmowałeś pjp300 skoro nic się nie działo, trzeba było jedynie pomierzyć napięcia.
Zastanawiam się czy sygnał I-limit jest brany z przed czy zza zworki pjp300, być może dla tego pali układ jak jest zdjęta zwora.

#19 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez mlozynski 15 października 2018, 17:55
Na schemacie znalazłem również PU1200 - tożsamy z PU300 ... na mojej płycie brakuje całej przetwornicy. Co ciekawe 7 noga nieistniejącego ukłądu ma rezystancję do masy 4ohm .. wygląda na przywarte +3VALW ?

#20 Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez matic 15 października 2018, 20:49
mlozynski napisał(a):Co ciekawe 7 noga nieistniejącego ukłądu ma rezystancję do masy 4ohm .. wygląda na przywarte +3VALW ?
Yes, if you count the pins correctly.
To be sure measure the resistance to ground on coil PL100. If there is the same resistance, it is shorted to ground. If so, perform a short circuit test on coil PL100.

Re: DELL N2830 mb: VBW00 LA-9981P rev 1.0 (A00) - brak startu - grzeje się PU300

przez Google Adsense [BOT] 15 października 2018, 20:49

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: sebastiank i 6 gości

_______________________________
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zabrania się kopiowania jakichkolwiek treści i elementów witryny bez zezwolenia.
Wszystkie opublikowane na tej stronie znaki towarowe i handlowe oraz nazwy marek, produktów czy usług należą do ich prawnych właścicieli,
są rozpowszechniane zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych.