• Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez dudus 1 stycznia 2011, 21:02
Po podłączeniu zasilacza blokuje go. Posprawdzałem półprzewodniki przy Max1632 , żaden raczej niezwiera. Sprawdziłem gniazdo zasilacza na pinach funkcyjnych , oprócz masowego oczywiście też nie ma zwarcia. Nestety nie mam schematu tego laptopa i nie wiem od czego zacząć.Proszę oj akieś sugestie.

Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez Google Adsense [BOT] 1 stycznia 2011, 21:02

#2 Re: Dell Inspiron 5100 zasilanie ?

przez jr120065 1 stycznia 2011, 22:49
Podaj jakie masz napięcia.
W dziale szkolenia masz wątek do poczytania :D .

#3 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez delp 1 stycznia 2011, 23:19
dudus napisał(a):Po podłączeniu zasilacza blokuje go. Posprawdzałem półprzewodniki przy Max1632 , żaden raczej niezwiera. Sprawdziłem gniazdo zasilacza na pinach funkcyjnych , oprócz masowego oczywiście też nie ma zwarcia. Nestety nie mam schematu tego laptopa i nie wiem od czego zacząć.Proszę oj akieś sugestie.

Możesz napisać co oznacza "blokuje go" ? Czy jest w zasilaczy wbudowana dioda i po włożeniu
do laptopa gaśnie ? Jakie masz napięcia na zasilaczu i środkowym PIN ?
Tak jak kolega jr120065 napisał w dziale szkolenia masz wszystko, tylko napisz co gdzie blokuje / jest zwarcie/.

#4 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez dudus 1 stycznia 2011, 23:42
Macie koledzy absolutną rację , przeczytałem przed chwilką szkolenie . Uszkodzony jest tranzystor u mnie PQ15 - fds6679 . Na bolcu jest 0V , ale z tego co wiem uszkodzenie nastąpiło jak pojawiło się tam 19,4V .

#5 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez delp 1 stycznia 2011, 23:49
Mogło uszkodzenie powstać bo chyba masz uszkodzony zasilasz, złamany przewód miedzy PIN z zasilanie / stąd zwarcie miedzy PIN środkowy z zasilanie w zasilaczu/

#6 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez dudus 1 stycznia 2011, 23:57
Zasilacz mam sprawny dell latitude d600 pracuje na nim normalnie i ładuje baterię. Prawdopodobnie gdy nastąpiło uszkodzenie było tak jak kolega pisze. Mam pytanie co najszybciej może uszkodzić takie zwarcie? Oprócz wspmnianego tranzystora .

#7 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez delp 2 stycznia 2011, 00:08
Jeśli po zdjęciu PQ15, a był uszkodzony , nie masz zwarcia możesz spróbować go założyć i uruchomić. /być może tylko on poleciał /
Proszę kolegów o poprawę jeśli wprowadzam w błąd. :(

#8 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez dudus 2 stycznia 2011, 03:51
Wymieniłem PQ15 zasilacz pracuje , a laptop nadal martwy . Stwierdziłem że teraz pozostało zwarcie na Vin układów ISL6225CA, FAN5234QSC na ISL6247CR nie moge stwierdzić bo w sieci nie znalazłem pdf_a. Ma ktoś może takowy ? I ma ktoś pomysł gdzie szukać zwarcia tranzystory i diody wszystkie chyba na płycie sprawdziłem.

#9 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez patol 2 stycznia 2011, 10:38
Tak jak koledzy pisali wcześniej - próba zwarciowa. Najprawdopodobniej zwiera Ci któryś kondensator i dlatego masz zwarcie na całej gałęzi Vin. Do tego schemat jest nie potrzebny.

#10 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez jr120065 2 stycznia 2011, 13:08
dudus napisał(a):Wymieniłem PQ15 zasilacz pracuje , a laptop nadal martwy . Stwierdziłem że teraz pozostało zwarcie na Vin układów ISL6225CA, FAN5234QSC na ISL6247CR nie moge stwierdzić bo w sieci nie znalazłem pdf_a. Ma ktoś może takowy ? I ma ktoś pomysł gdzie szukać zwarcia tranzystory i diody wszystkie chyba na płycie sprawdziłem.

Nadal kłania się dział szkolenia :D, przeczytaj uważnie nawet kilka razy .

Zwarcie szybko zlokalizujesz jak zastosujesz się do zawartych tam wskazówek.

#11 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez dudus 2 stycznia 2011, 18:56
No tak lektura przyniosła efekty, ale niestety coś jeszcze przywiera. Znalazłem kondensator który zwierał Vin do masy. Przetwornica ruszyła , ale próbkuje - słychać jak co kilka sekund pyka i wtedy na sekunde spadają napięcia 3,3V i 5V, Nie mam pomysłu co dalej.

#12 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez Vogelek23 2 stycznia 2011, 19:49
dudus napisał(a):Nie mam pomysłu co dalej.

To nie wróży zbyt dobrze.
Gdybyś naprawdę dokładnie przeczytał ideę "próby zwarciowej", doszedłbyś do wniosku, że można tą metodą sprawdzać również gałęzie przetwornic, o ile ustawi się odpowiednie napięcie na zasilaczu, zależne od napięcia w danej gałęzi.

Skoro przetwornica próbkuje, oznaczać to może jedną z kilku możliwości:
1. jedno z wyjść przetwornicy zostaje przeciążone na skutek załączania kolejnej przetwornicy z niej zasilanej.
2. w momencie startu pozostałych przetwornic zabezpiecza się obwód przeciwzwarciowy płyty (np. uszkodzony jeden z tranzystorów tego obwodu).
3. sama przetwornica jest prądowo niewydolna.

Ad 1. Zmierz rezystancję na cewkach przetwornicy (w stosunku do masy).
Ad 2. Zmierz napięcie zasilające przetwornicę.
Ad 3. Podstaw kontroler przetwornicy.

Teraz działaj, a następnie opisz wyniki i przedstaw własne wnioski.

#13 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez dudus 3 stycznia 2011, 01:17
Oczywiście dobrze zrozumałem idee zwarciową , bawie się tym w domu i nie mam zasilacza serwisowego. Pomierzyłem rezystancję na cewkach i gałąź 3,3V wydaje się być uszkodzona . Rezystancja cewka-masa 120 om. Działam dalej dam znac jak coś zdziałam. Czy bios może być przyczyną takiego stanu rzeczy.Poszukam w necie zasilacza serwisowego , ma ktoś jakieś sugestie?

#14 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez jr120065 3 stycznia 2011, 13:03
Co do biosu to raczej wątpliwe.

Zasilacze serwisowe najprościej allegro/świstak/e-bay.

#15 Re: Dell Inspiron 5100 - zwarcie na zasilaniu

przez dudus 27 lutego 2011, 19:30
Wielokrotnie przeczytałem dział szkolenia , dokładnie punkt 2 niestety nie zlokalizowałem usterki. Napięcia na przetwornicy 3,3 i 5V są stabilne . Napięcie TIME/ON5 stabilne 5V , RUN/ON03 4,66V , SHDN -4,61V. Niestety po podłączeniu zasilania laptop nadal martwy , żadnej sygnalizacji diodami . Jak ma ktoś schemat tego lapka to proszę o podanie napięć na pinach panelu z włącznikiem.