Witam. Dell Inspiron 3521 z procesorem i3 3217u, LA-9104p rev. 1.0. Kupiłem go w stanie wizualnym sklepowym, jednak płyta główna uszkodzona, gasła dioda zasilacza. Uszkodzony okazał się PQ101, zwarcia już nie ma, jednak na płycie nie świeci żadna dioda, nie uruchamia się w ogóle. Kość BIOS miała ułamaną 8 nóżkę, stąd dałem nową programując sprawdzonym wsadem na wcześniejszych takich laptopach, EC również. Napięcia na kości Bios brak, czyli 3V PCH, które idzie z QZ3, na QZ3 są obecne 3VALW i 3V PCH.
Oprócz wspomnianego 3V również jest 5V obecne. Laptop nie startuje bez baterii bios, nie uruchamia się też na baterii, nie ładuje baterii. Jakie dalsze kroki?
Na KBC dochodzi 3VALW EC. Mam kilka sztuk oryginalnych zasilaczy DELL o różnych mocach, na warsztatowym brak poboru, jednak nie mam niestety kabla z dallasem, stąd brak poboru prądu(??)
Oprócz wspomnianego 3V również jest 5V obecne. Laptop nie startuje bez baterii bios, nie uruchamia się też na baterii, nie ładuje baterii. Jakie dalsze kroki?
Na KBC dochodzi 3VALW EC. Mam kilka sztuk oryginalnych zasilaczy DELL o różnych mocach, na warsztatowym brak poboru, jednak nie mam niestety kabla z dallasem, stąd brak poboru prądu(??)