English Polski Русский Slovenščina Deutsch (Du)
  • ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie

Forum rules:Click here to view the forum rules

  1. Topic title should contain: the machine's manufacturer, full model and short description of failure.
  2. Topic message should contain: a PCB marking code (in case of hardware repairs), extended description of failure, what was checked/replaced/measured + conclusions and, the question. If you can't find a PCB marking code, you should read THIS TOPIC. If you still can't find a PCB markings, please put a clean, both-side, photos of the mainboard - it is required to remove any films and modules which possibly could cover these markings.
  3. Before posting a new topic, you should read all the topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of that trainings.
  4. Uploading of any complete instruction/schematics or BIOS files (or linking to other websites with such stuff) is STRICTLY PROHIBITED. You can only place the small portion of instruction/schematic or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplify the diagnostic/repair for the topic author. You can't place more then one complete page of instruction/schematic per single topic. File can't have any visible watermarks, "confidential" marks, email addresses etc.
  5. It is only allowed to describe a single faulty machibe per topic. For every other machine you should open a new topic.
  6. Asking for schematics, boardview, MB photos, BIOS files or service manuals is NOT ALLOWED. If you want to ask for any of these, you should open a new topic on DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


by inventco 21 January 2020, 23:38
Dzień dobry.
Laptop jak w temacie.
MB: X553MA Rev 2.0
CPU: SR1YJ
EC: IT8985E
BIOS: 25Q64FWSIG

Objaw nie włączał się pierwszy z kluczy (19V) martwy lub brak sterowania.
Zrobiłem testowo zworkę.
Płyta zachowuje się dziwnie.
Napięcie 19V obecne tam gdzie powinno.
Na BQ735 wydaje mi się, że jest ok. 5 noga około 3V
Co ciekawe (podobno laptop po podaniu napięcia na baterię i podpięciu ładowarki wstał... mnie się nie udało powtórzyć tego testu) taką informację miałem od klienta.

Ale do rzeczy
Układ uP1589 generuje 5V i 3V
Po wciśnięciu power on pojawia się 1,8V na kostce biosa
ale wyłączyć płyty się nie da (tylko wymuszone wyłączenie)
Prąd pobierany przez płytę to około 0,02A i nie zmienia się znacząco czy wcisnę pwr czy nie.... (chyba, że podpięte są LEDy to wtedy nieznacznie wzrasta jak się świecą.
Przemyte gniazdo pamięci BQ24735 wstawiony drugi...
Bios wgrany z forum nic nie zmienia...

Moim zdaniem leży IT ale nie mogę niamierzyć nigdzie pinoutu żeby sprawdzić czy daje napięcia startu do pozostałych przetwornic.
Moim zdanie nie ma napięć zasilających pozostałych prócz 5V,1V,3V,12V

Akumulator też raczej się nie ładuje bo by prąd się pokazał.... Ale to inna bajka nie wiem czy jest w ogóle sprawny.

Poproszę jakąś podpowiedź.
Z góry dziękuję

Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


by Google Adsense [BOT] 21 January 2020, 23:38

#2 Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


by matic 21 January 2020, 23:53
Hello!

Measure the voltage to ground on pin 5 of charger chip PU8800 with connected power supply only (without battery).

#3 Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


by inventco 22 January 2020, 00:14
IF PU8800 it is BQ24735 then on pin 5 and 6 i have 3V

#4 Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


by matic 22 January 2020, 21:30
inventco wrote:IF PU8800 it is BQ24735 then on pin 5 and 6 i have 3V
Yes exactly. The voltages are ok.

Measure the voltage to ground on pin 6 of uP1589.

#5 Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


by inventco 25 January 2020, 00:10
On pin 6 this IC is 3,2V
i've replaced IT8985E.
And resolder a memory slot (i see that pcb boot when memory was touched).
For now boots ok all time :D

We shall see tomorrow :D now pcb is warm after soldering

Re: ASUS X553M - nie uruchamia się napięcia są ale nie wszystkie


by Google Adsense [BOT] 25 January 2020, 00:10
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

Who is online

Users browsing this forum: yasiu83 and 1 guest

_______________________________
All rights reserved. Unauthorised copying of this website's content or any of its part is strictly forbidden.
Any trademarks, brand names, products or services published on this website belong to their legal owners, are copyrighted and used for information purposes only.