• ASUS K52JC - brak podświetlenia LCD

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS K52JC - brak podświetlenia LCD

przez mpowroznik 31 sierpnia 2019, 23:28
Dzień dobry

Trafił do mnie ASUS K52JC z brakiem podświetlenia. Okazało się, że spalony jest dławik L4504 i został wymieniony na 70Ω@100MHz. Jednak w dalszym ciągu są problemy z podświetleniem. Obraz na monitorze zewnętrznym jest.
Przez pewien czas, było podświetlenie matrycy, tylko w momencie, kiedy obudowa była prawie przymknięta (ramka z elektromagnesem zdemontowana – cały czas). W chwili obecnej brakuje nawet tego podświetlenia. Wymieniane były matryce i inwerter.
Napięcia na złączu taśmy, na płycie głównej:
1,3 – 3,17V
5,7,9 – 3,2V
11 – 3,19V
13 – 3,21V
17 – 5,04V
28,30 – 19,5V

Napięcia na wejściu do inwertera 4-pin - Sumida IV13122/T-LF
1 – losowo – w zależności od podłączenia i uruchomienia – wartości od 0,04 do 0,1V
2 – 3,2V
3 – 3,2V
4 – GND
Znalazłem jeszcze jedną usterkę, chodzi o R2417 – jakie są jego wartości i na co ewentualnie można podmienić, żeby na szybko sprawdzić?
Czy możecie powiedzieć, który pin w gnieździe na płycie głównej, jest podłączony do 1 wejścia na inwerterze? Nie udało mi się tego ustalić – chcę wyeliminować uszkodzenie taśmy.
P.S. Mam BoardView pobrane z forum dla płyty K52JC R2.0 - 69N0IHM12A04-NP-DIMM3-01

Re: ASUS K52JC - brak podświetlenia LCD

przez Google Adsense [BOT] 31 sierpnia 2019, 23:28

#2 Re: ASUS K52JC - brak podświetlenia LCD  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 1 września 2019, 00:52
mpowroznik napisał(a):Przez pewien czas, było podświetlenie matrycy, tylko w momencie, kiedy obudowa była prawie przymknięta (ramka z elektromagnesem zdemontowana – cały czas). W chwili obecnej brakuje nawet tego podświetlenia. Wymieniane były matryce i inwerter.
A taśma była wymieniana? Skoro masz 19V na złączu matrycy (piny 28 i 30) na płycie a nie masz na inwerterze, to odpowiedź jest chyba oczywista?

mpowroznik napisał(a):Znalazłem jeszcze jedną usterkę, chodzi o R2417 – jakie są jego wartości i na co ewentualnie można podmienić, żeby na szybko sprawdzić?
Jest to zwora w obudowie 0402. Można zalutować jej pady kroplą cyny do testu (docelowo należy zamontować zworę 0402, jak było fabrycznie). Ta zwora podaje napięcie (sygnał PWM) do regulacji jasności z przełącznika U2704 na inwerter.

mpowroznik napisał(a):Czy możecie powiedzieć, który pin w gnieździe na płycie głównej, jest podłączony do 1 wejścia na inwerterze?
Piny 28 i 30 - czyli tam, gdzie masz 19V.

#3 Re: ASUS K52JC - brak podświetlenia LCD

przez mpowroznik 23 września 2019, 17:40
Laptopa musiałem oddać właścicielowi na dłuższy czas i działał on bez problemów na monitorze zew.

Dzisiaj wymieniłem taśmę.

Na wejściu inwertera jest już prawidłowo 19V na pierwszym pinie, jednak dalej nie ma podświetlenia.

Idąc za tropem, który podał @vogelek23, posprawdzałem napięcia na U2704.
1 - 3,20
2 - 0
3,4 - 3,2
5-7 - 0,03
8 - GND
9 - 14 - 0,01
15 - GND
16 - 5,03

Na nóżce 2 (LCD_PWM_VGA_S - U2407) jest 0V - idąc dalej, z obu stron R2417 (zwora) też jest 0V i tak samo na nóżce 30 - U3001 (LCD_BL_PWM - ITE IT8570E AXA)

Edit: Wymiana taśmy rozwiązała problem. Inwerter zaczął poprawnie działać, w momencie, kiedy przymocowałem go do klapy obudowy.

Re: ASUS K52JC - brak podświetlenia LCD

przez Google Adsense [BOT] 23 września 2019, 17:40