Forum ELVIKOM

Forum ELVIKOM

Forum poświęcone profesjonalnym naprawom sprzętu komputerowego

English  Polski  Русский 

Strefa czasowa: UTC + 1






 Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 #1   Tytuł: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 24 października 2016, 20:26 
Witam wszystkich.
Koledzy mam problem z laptopem jak temacie, czyli Asus K50AB, model płyty K40AB rev. 1.3G. Problem polega na tym że nie można zainstalować na nim ŻADNEGO systemu operacyjnego Windows. Oryginalnie jest Vista która też podczas ładowania wyrzuca bluescreen i powoduje restart komputera. Próbowałem zainstalować kopie windows 7 i w pewnym momencie gdzie powinien wyskoczyć ekran o wyborze języka wyskakuje bluescreen z napisem "the bios system is not acpi compilant" czy coś w tym rodzaju. Podobnie jest też z windows 8 oraz starym windowsem XP. Próbowałem wgrywać nowszy BIOS w wersji 2.20 ale nie dało to żadnego efektu. Wgrałem programatorem starszy czyli 2.13 (innego już nie ma na stronie producenta) i też nic z tego. Czytałem na forach oraz rozmawiałem z zaprzyjaźnionym serwisem, iż może pomóc wymiana mostka południowego. Mostek wymieniony na nowy a problem jak był tak był. Jeśli ktoś miał podobny przypadek bądź mógłby mi pomóc to bardzo bym prosił gdyż już nie mam pomysłów co do laptopa. Znajomy którego jest ten laptop mówił mi że zawsze oglądał filmy na podszybiu (jest kierowcą TIRa) i jakiś serwisant powiedział mu że przegrzał laptopa na słońcu i uszkodziła się płyta główna :). Narazie się nie poddaję, aczkolwiek mam go już powoli dosyć.
z góry dziękuję za pomoc.



 
 
 Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 24 października 2016, 20:26 
 
 
 
 #2   Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 24 października 2016, 21:47 
Podstawiałeś drugi, czysty dysk ?

I najważniejsze.
Podgrzej grafikę - tylko zasłoń (np. folią aluminiową) północ, aby ograniczyć wpływ gorącego powietrza na sam most północny.
Po zamontowaniu chłodzenia spróbuj jeszcze raz zainstalować system.




_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
 
 
 #3   Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 25 października 2016, 09:18 
Dysk podstawiałem inny. Bez skutku. Dzisiaj podgrzeje grafikę i napiszę czy coś dało czy nic.



 
 
 #4   Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 26 października 2016, 02:47 
Na 90 proc to ustawienia bios i kwestia wersji. Wgraj najnowszą wersję. O ile pamiętam komputer miał 2 karty vga i w biosie mżna bylo ustawić by korzystał tylko z discreet vga (dGPU). Na tych ustawieniach wgrywaj system.




_________________
Nie wysyłamy schematów na email czy P.W.
Prosisz o pomoc, załóż temat w stosownym dziale.
 
 
 #5   Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 26 października 2016, 09:09 
Witaj

Do weryfikacji również RAM i CPU, sprawdzałeś?



 
 
 #6   Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 30 października 2016, 20:40 
jurek 1980 niewiem czy czytałeś wogóle mój pierwszy post na którym napisałem że są tylko 2 BIOSy na stronie producenta, 2.13 oraz 2.20 skoro wgrałem najnowszy i nic nie dało to wgrałem starszy i też nic. RAM i CPU podstawiane i to samo. Podgrzewałem również osobno most północny oraz grafikę i to samo. Brakuje mi już pomysłów.



 
 
 #7   Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 31 października 2016, 00:26 
Sylas25, jakbym nie czytał to bym Ci nie odpisywał. Ponieważ wyraźnie napisałeś, że wgrałeś bios starszy zasugerowałem byś jednak używał najnowszej wersji.
Ty natomiast nie opisałeś nic co do mojej sugestii w kwestii ustawień VGA. Są wspomniane przeze mnie ustawienia? Dokonałeś zmian zgodnie z sugestiami?




_________________
Nie wysyłamy schematów na email czy P.W.
Prosisz o pomoc, załóż temat w stosownym dziale.
 
 
 #8   Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 5 listopada 2016, 16:15 
jurek1980 wgrałem najnowszy BIOS (2.20) nadal to samo. Ustawień w BIOSie takich jak piszesz nie ma. Laptop ma tylko jedną kartę graficzną. Wczoraj pożyczyłem od kolegi taki sam procesor czyli Athlon QL-64 bo pomyślałem że może turion którego wkładałem na podmiankę może być uszkodzony ale też to samo.



 
 
 #9   Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 5 listopada 2016, 21:25 
Co mówi tester Socketu CPU?



 
 
 #10   Tytuł: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 11 listopada 2016, 19:26 
Niestety nie mam testera socketu.



 
 
 Tytuł: Re: Re: Asus K50AB problem z ACPI
PostNapisane: 11 listopada 2016, 19:26 
 
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  

Strefa czasowa: UTC + 1

 Strona 1 z 1 [ Posty: 10 ]    
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników
 Podobne tematy 
[SZUKAM WSADU BIOS] Wsad bios asus G73 JH bez Me region obr. wentylatora 100% thrm (acpi) stałe 102 C
ASUS K50AB nie można zainstalować żadnego Windowsa  [ROZWIĄZANY]
Asus X550V - problem z obrazem
Asus K555L Problem z Bootowaniem
ASUS K72J problem z ładowaniem
Asus K52JT - dziwny problem z ładowaniem.  [ROZWIĄZANY]