Forum ELVIKOM

Forum ELVIKOM

Forum poświęcone naprawom serwisowym sprzętu komputerowego

English  Polski  Русский 






 Strona 1 z 2 [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę:  1, 2  Następna strona
Przeszukaj ten dział:
Autor Wiadomość
 #1   Tytuł: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 29 listopada 2016, 13:46 
Laptop: Asus F555L
Płyta: X555LD REV:3.6

Objaw: Po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.

Płyta została wymyta, luty poprawione.
Ogólnie płyta próbkuje. Prąd skacze w okolicach 0.01A do 0.20A. Praktycznie wszystkie napięcia na głównych cewkach skaczą. Napięcie na cewkach grafiki skacze między 1mV, a 3mV, reszta dochodzi do swych nominalnych wartości i spada itd. Zdjąłem zasilanie MOSFETów grafiki czyli rozlutowałem PJP8501. Wszystkie napięcia się ustabilizowały, laptop załączył się do poboru prądu 0.3A i się wyłączył. Po power to samo. Jednak gdy jest wyłączony z zasilaniem napięcie 1,05V na cewce PSL8200 obok PJP8202 oscyluje na 0,9V i to chyba nie powinno mieć miejsca.
Tak samo jak mam wszystko wlutowane oprócz cewek GPU (zwora wlutowana a cewki nie).

Proszę o pomoc.


 
 
 Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 29 listopada 2016, 13:46 
 
 
 
 #2   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 29 listopada 2016, 13:53 
Nie masz czasami zwarcia pod bga? Wszystko wskazuje na zwarcie w linii VGA


 
 
 #3   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 29 listopada 2016, 15:03 
Rezystancje cewek zasilających poszczególne układy zmierzyłeś?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


Moderator: Vogelek23 » 12 grudnia 2016, 19:05


Regulamin forum p. 9.10 - poprawiłem.



 
 
 #4   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 30 listopada 2016, 09:49 
Na cewkach GPU mam 13 ohm.
Jedyna jakaś niepokojąca mnie rezystancja to na cewce PC8003 VCCIN która wynosi 144 ohmy, ale nie wiem czy ona jest zła czy nie.


 
 
 #5   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 30 listopada 2016, 12:19 
Przeprowadź próbę zwarciowa na tej linii wylutuj i zobacz od której strony jest rezystancja 144ohm(zapewne cewka o oznaczeniu PL8003) i zobacz czy coś się grzeje. Sprawdż PU8300 (1,35V) i mosfety, czy górny mosfet nie ma przebicia między dren a źródło.


 
 
 #6   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 11 grudnia 2016, 06:09 
Uszkodzony układ grafiki?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


Moderator: Vogelek23 » 12 grudnia 2016, 19:04


Piszemy po polsku! Poprawiłem.



 
 
 #7   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 12 grudnia 2016, 11:46 
Na cewce PL8003 czyli VCCIN jakie napięcie powinno się pojawić? Rezystancja teraz 107 ohm jest od strony CPU.


 
 
 #8   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 12 grudnia 2016, 13:37 
Wykonaj proszę próbę zwarciową i dowiesz się, co sie grzeje. Zachowaj odpowiednie poziomy napięć

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


 
 
 #9   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 14 grudnia 2016, 13:37 
Jeśli na tej cewce ma być ok 1V to nic się nie grzeje. Pobor prądu 0,07A i zasilacz nie wykazuje zwarcia.


 
 
 #10   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 14 grudnia 2016, 18:54 
Znaczy ze zwarcia nie ma tam gdzie szukasz. Masz zdjecia zalania?

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


 
 
 #11   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 15 grudnia 2016, 10:57 
Nie mam zdjęcia. Sprawa nie jest taka prosta, bo już inny serwis przy nim grzebał, czyścił, wymieniał tranzystory itd. Ja luty poprawiałem, i na wszelki wypadek wrzuciłem płytę pod wodę.


 
 
 #12   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 15 grudnia 2016, 14:29 
Powiem tak, nie mam takiej płyty ani schematu, to jest pewne utrudnienie. Możesz wysłać zdjęcia chociaż tego co masz? Ułatwi mi to pomoc.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka


 
 
 #13   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 16 grudnia 2016, 20:35 
Zdejmij układ bga i zobacz czy płyta się włączy.


 
 
 #14   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 19 grudnia 2016, 11:09 
Zdjąłem. Płyta zachowuje się tak samo. Przetwornica próbkuje. Przystawiając magnes co jednej z cewek GPU, słychać głośniejsze próbkowanie.


 
 
 #15   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 19 grudnia 2016, 11:36 
Podaj rezystancje do masy przetwornicy wszystkich nóg która "probkuje"


 
 
 #16   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 19 grudnia 2016, 13:36 
Przetwornica uP1661Q:
n 1 nic
2 6k
3 12k
4 180k
5 47k
6 33k
7 13k
8 17k
9 21k
10 100 ohm
11 6k
12 28k
13 20k
14 170k
15 380k
16 100k
17 7k
18 nic
19 5k
20 7m
21 1m
22 0 ohm
23 3,5m
24 5k


 
 
 #17   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 19 grudnia 2016, 14:04 
Przetwornica zbliżona do RT8811A . Podaj teraz napięcia


 
 
 #18   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 22 grudnia 2016, 12:53 
Wygląda na to, że ta przetwornica jednak była uszkodzona, gdyż profilaktycznie ja wymieniłem i napięcia się ustabilizowały.

Potrzebuję teraz sita do układu GPU n16v-gm-b1.

Ma ktoś może, aby pożyczyć lub sprzedać?


 
 
 #19   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 22 grudnia 2016, 13:22 
Laptop się włącza i nie ma obrazu że potrzebujesz zrobić reballing?


 
 
 #20   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 22 grudnia 2016, 13:39 
Jakie masz napięcia i pobór prądu w chwili obecnej?


 
 
 Tytuł: Re: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 22 grudnia 2016, 13:39 
 
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 Strona 1 z 2 [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę:  1, 2  Następna strona