Forum ELVIKOM

Forum ELVIKOM

Forum poświęcone naprawom serwisowym sprzętu komputerowego

English  Polski  Русский 






 Strona 2 z 3 [ Posty: 42 ]  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Przeszukaj ten dział:
Autor Wiadomość
 #21   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 23 grudnia 2016, 10:52 
Na ten moment nie ma co mierzyć bo grafika jest podniesiona. Napięcia po wymianie przetwornicy się ustabilizowały. Jeśli ktoś może wesprzeć sitem będę wdzięczny. Jeśli nie będę się męczył na uniwersalnych.


 
 
 Tytuł: Re: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 23 grudnia 2016, 10:52 
 
 
 
 #22   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 2 lutego 2017, 14:26 
Wreszcie dotarło sito do nas z chin. Wlutowany układ. Tym razem laptop reaguje na power ale zachowuje się jakby było jakieś zwarcie. Ponadto cały czas świeci mi dioda ładowania baterii, mimo, że bateria nie jest podłączona.


 
 
 #23   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 2 lutego 2017, 14:37 
DaCoPL napisał(a):
Tym razem laptop reaguje na power ale zachowuje się jakby było jakieś zwarcie.

Można więcej szczegółów?
Cytuj:
Ponadto cały czas świeci mi dioda ładowania baterii, mimo, że bateria nie jest podłączona.

W niektórych nowszych konstrukcjach takie zachowanie jest normalne.


 
 
 #24   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 2 lutego 2017, 15:25 
Ach rzeczywiście nie napisałem jaki jest objaw. Po kliknięciu power załącza się na dwie sekundy, tyknie lekko wentylatorem i wyłącza się, gasząc wszystkie diody i na nowo zapalając pomarańczową diodę ładowania.


 
 
 #25   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 2 lutego 2017, 15:29 
Przeprogramuj BIOS.


 
 
 #26   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 2 lutego 2017, 15:34 
Tak zrobię. A mam pytanie z ciekawości w międzyczasie: Jak w tym laptopie realizowane jest podtrzymanie pamięci BIOS? Przez baterię główną?


 
 
 #27   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 2 lutego 2017, 15:56 
Tak.


 
 
 #28   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 3 lutego 2017, 11:53 
Flash BIOS nie pomógł. Dalej tak samo płyta się zachowuje. Pobór prądu 0,31 A po power on.


 
 
 #29   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 3 lutego 2017, 11:56 
A napięcia masz wszystkie?
Płytę oglądałeś pod mikroskopem?


 
 
 #30   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 7 lutego 2017, 12:45 
Przejścia między zalanymi elementami są przemierzone.

Napięcia po power na 2-3 sekundy na głównych cewkach występują wszystkie oprócz napięć cewek GPU. Tam po załączeniu mam 30mV. Dodam, że na cewce PL8200 (+1.05VSUS), gdy podłączony jest zasilacz jest napięcie ciągle skaczące między 0,9V a 1V, a gdy kliknę power napięcie się stabilizuje na 1,05V.


 
 
 #31   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 13 lutego 2017, 10:16 
Podpowiecie coś jeszcze?


 
 
 #32   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 13 lutego 2017, 13:17 
Spróbuj ominąć zabezpieczenie (dwa pierwsze tranzystory - tylko bez baterii) płyty wystartuj i mierz napięcia na cewkach.



_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
 
 
 #33   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 13 lutego 2017, 13:29 
Napięcia tak samo się przedstawiają.


 
 
 #34   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 13 lutego 2017, 15:55 
DaCoPL napisał(a):
Napięcia tak samo się przedstawiają.


Teraz na skróty > poszczególne cewki i linie zasilaj z zasilacza laboratoryjnego i sprawdzaj pobór na linii, musi któraś linia zacząć przywierać.



_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
 
 
 #35   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 13 lutego 2017, 16:54 
Ogólnie na cewkach pojawiają się pobory prądu rzędu 100-200 mA. Na zasilaniu grafiki pojawia się 400 mA. Ale zasilacz nie wykazuje przeciążenia. Może układ graficzny po prostu jest uszkodzony? Tylko dlaczego po podłączniu zasilacza świruje mi napięcie cewki PL8200 na 1V?


 
 
 #36   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 13 lutego 2017, 17:16 
DaCoPL napisał(a):
Ogólnie na cewkach pojawiają się pobory prądu rzędu 100-200 mA. Na zasilaniu grafiki pojawia się 400 mA. Ale zasilacz nie wykazuje przeciążenia. Może układ graficzny po prostu jest uszkodzony? Tylko dlaczego po podłączniu zasilacza świruje mi napięcie cewki PL8200 na 1V?


A nominalnie ile tam mam być ( odpisuje z doskoku nie mam schematu koło siebie ) a widzę że jesteś na "linii".
Jeżeli to jest zasilanie GPU podaj mu maksymalnie 1,15 V, poczekaj zobacz czy czasami nie nagrzewa zbyt szybko, dodatkowo sprawdź klucze ( najlepiej wymień) boot kondensatory oraz sam sterownik driver. Co z sygnałem p-good z tego drivera ?



_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
 
 
 #37   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 14 lutego 2017, 10:45 
Ja też schematu nie mam. Rdzeń bardzo delikatnie się grzeje. PGOOD się nie pojawia włączając płytę normalnie. Dodatkowo na VCC przetwornicy po podpięciu zasilacza mam pływające 300-400mV, a po kliknięciu pwr na chwile 5V.


 
 
 #38   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 14 lutego 2017, 11:08 
DaCoPL napisał(a):
PGOOD się nie pojawia włączając płytę normalnie.

Czyli masz zawężony obszar do poszukiwań.
DaCoPL napisał(a):
Rdzeń bardzo delikatnie się grzeje.

Dlaczego, jeżeli nie masz zasilania drivera? To jest na pewno zasilanie GPU?
DaCoPL napisał(a):
Dodatkowo na VCC przetwornicy po podpięciu zasilacza mam pływające 300-400mV, a po kliknięciu pwr na 5V.

Generalnie powinno być na tej linii napięcie zasilania, skoro nie ma to : zwarty driver albo inne elementy na tej linii masz przywarte do masy, ściągnij cewkę od zasilania GPU i podciągnij tam ( do linii VCC) 19 V z ograniczeniem, zacznij od 0,5A powinieneś w ten sposób znaleźć winowajce.



_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
 
 
 #39   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 14 lutego 2017, 13:05 
Rdzeń się delikatnie grzeje w momencie kiedy zacząłem podawać napięcie 1,15V bezposrednio na cewki i zasilacz nie wykrył przeciążenia.

VCC na pewno powinno mieć 19V. Nie chodzi tu czasem o PVCC?

-- wtorek, 14 lutego 2017, 14:12 --

Po podaniu na ten pin 19V ewidentnie ta przetwornica się grzeje. Kupiona przetwornica okazała się uszkodzona?

-- wtorek, 14 lutego 2017, 14:21 --

Osz kur zapiał! Teraz patrzę na ten układ i kupiłem go z końcówką P a nie Q. Może to być przyczyną?


 
 
 #40   Tytuł: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 14 lutego 2017, 16:14 
A możesz zdradzić Twoja słodka tajemnice i napisać oznaczenie tego układu?
Jak tak dalej będziesz pisał to zaraz usmażymy na śmierć tę płytę. ;)

Nie mam schematu, nie mam takiej płyty na stole, więc albo zdjęcia HD z zaznaczonymi punktami, o których piszesz myślisz albo dokładniejszy opis. Będzie łatwiej – uwierz mi. ;)



_________________
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby się więcej dowiedzieć.
 
 
 Tytuł: Re: Re: Asus F555L (X555LD REV:3.6) - po zalaniu, nie włącza się i próbkuje.
PostNapisane: 14 lutego 2017, 16:14 
 
 
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
 Strona 2 z 3 [ Posty: 42 ]  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona  
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników
 Podobne tematy 
[Wsad BIOS] Asus F555L płyta X555LD rev. 3.6
Aus F555L X555LD MAIN BOARD REV. 2.0 nie ładuje baterii
Asus N551JM nie włącza się po zalaniu
ASUS X555LD REV 3.3 grzeje się układ uP1589Q
Asus X555LD Rev 3.3 - Płyta nie startuje
Asus X550D. X750DP REV:2.0 nie włącza się, nie ładuje  [SOLVED]