Witam,
Jak w temacie.
Trafił do mnie laptop Aplle Macbook Pro A1286 (board 820-2533-B), który to włascicielka zalała go szklanką piwa. Jak zobaczyłem po otwarciu, zalany był od strony górnej, czyli od przycisku zasilania i siatki głośnika, poleciało po radiatorze. Ilość była na tyle duża, że poprzez klawiaturę wlało się do środka na płytę główną.
Ze wstępnych oględzin widać było zielony nalot tlenku na kilku elementach, w szczególności w okolicach ISL9504, oraz po przeciwnej stronie na elektrolitach.

Na czerwono zaznaczyłem brakujące elementy, które praktycznie "wyparowały".
Objaw jest następujący:
- brak reakcji na przycisk zasilania
- ładuje (wskazuje na zasilaczu)
- naładowany do 80% (wskazanie z boku na wskażniku diodowym)
a teraz ciekwsze
- odłączenie taśmy klawiatury i podłączenie spowrotem powoduje uruchomienie diody z przodu, wentylatora, hdd i po 4 sekundach wyłączenie i po 2 sekundach znów włączenie diody,wentylatora, hdd.
Jak podłącza się taśmę i tuż po włączeniu wentylatora itp, wypnie się taśmę od klawiatury to pozostaje w takim stanie.
Moje przypuszczenia są takie, że poleciała klawiatura. Przycisk zasilania jest na tej samej taśmie i nie mam pojęcia czy jest bezpośrednio doprowadzony przez taśmę do płyty, czy przez procek klawiatury.
Radiatory CPU i GPU zimne co może oznaczać brak zasilania układów.
Jak ktoś ma wiedzę na temat tych dwóch odparowanych elementów to proszę o info.
BTW. Schematu nigdzie nie znalazłem do ISL9504 (nie wspominając nawet o laptopie).
Może ktoś dysponuje boardview z rozmieszczeniem elementów.
Czy taką zalaną klawiaturę jest sens próbować wyczyścić, czy trzeba kupić nową.
Pozdrawiam,
TiBi.
Jak w temacie.
Trafił do mnie laptop Aplle Macbook Pro A1286 (board 820-2533-B), który to włascicielka zalała go szklanką piwa. Jak zobaczyłem po otwarciu, zalany był od strony górnej, czyli od przycisku zasilania i siatki głośnika, poleciało po radiatorze. Ilość była na tyle duża, że poprzez klawiaturę wlało się do środka na płytę główną.
Ze wstępnych oględzin widać było zielony nalot tlenku na kilku elementach, w szczególności w okolicach ISL9504, oraz po przeciwnej stronie na elektrolitach.

Na czerwono zaznaczyłem brakujące elementy, które praktycznie "wyparowały".
Objaw jest następujący:
- brak reakcji na przycisk zasilania
- ładuje (wskazuje na zasilaczu)
- naładowany do 80% (wskazanie z boku na wskażniku diodowym)
a teraz ciekwsze
- odłączenie taśmy klawiatury i podłączenie spowrotem powoduje uruchomienie diody z przodu, wentylatora, hdd i po 4 sekundach wyłączenie i po 2 sekundach znów włączenie diody,wentylatora, hdd.
Jak podłącza się taśmę i tuż po włączeniu wentylatora itp, wypnie się taśmę od klawiatury to pozostaje w takim stanie.
Moje przypuszczenia są takie, że poleciała klawiatura. Przycisk zasilania jest na tej samej taśmie i nie mam pojęcia czy jest bezpośrednio doprowadzony przez taśmę do płyty, czy przez procek klawiatury.
Radiatory CPU i GPU zimne co może oznaczać brak zasilania układów.
Jak ktoś ma wiedzę na temat tych dwóch odparowanych elementów to proszę o info.
BTW. Schematu nigdzie nie znalazłem do ISL9504 (nie wspominając nawet o laptopie).
Może ktoś dysponuje boardview z rozmieszczeniem elementów.
Czy taką zalaną klawiaturę jest sens próbować wyczyścić, czy trzeba kupić nową.
Pozdrawiam,
TiBi.