• Acer Aspire 5 A515 - LA-E891P - nie uruchamia się 140mA pobór prądu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer Aspire 5 A515 - LA-E891P - nie uruchamia się 140mA pobór prądu

przez inventco 4 września 2023, 22:52
Model: Acer Aspire 5 A515-51
Motherboard: Compal C5V01, LA-E891P, Rev.: 1A
BIOS version: 1.18
APU: Intel Core i5-8250U (SR3LA)
KBC: ene KB9022Q D (128kB = 1Mbit)
BIOS: UC2: Winbond W25Q64JVSIG (64Mbit = 8MB)

Witam.
Laptop jak w temacie zwarcie kompletne na linii 1V PU601 (wypalone pod układem).
Wyczyściłem zabezpieczyłem lakierem
Pojawia mi się 1V na PL602
Mam 3,3V, 5V
Ogólnie jak nacisnę PWR SW to płyta częściowo wstaje.
Pojawia się pobór prądu 30mA po chwili podnosi się do 130 (140mA) i tak wisi.
Brak napięć zasilających CPU
Biosa wgrywałem drugiego miałem z innej płyty ale brak zmian.
mam 3,3V na VR_PWRGD z ptrzetwornicy PU800
PL302 - 3V (bez baterii)
PL401 - 5V
PL502 - 1,2V
PL402 - 3,3V
PL602 - 1V
PL907 - 1.05
PL904 i PL906 0V

Re: Acer Aspire 5 A515 - LA-E891P - nie uruchamia się 140mA pobór prądu

przez Google Adsense [BOT] 4 września 2023, 22:52

#2 Re: Acer Aspire 5 A515 - LA-E891P - nie uruchamia się 140mA pobór prądu

przez Nikos 4 września 2023, 23:27
Witam,
zwarcie, o którym piszesz jest tylko skutkiem, natomiast nie podałeś co jest jego przyczyną. Czy możesz opisać co się działo z tym laptopem, został zalany?
Jakie masz rezystancje w okolicy dławika pamięci RAM, CPU, GPU i na układzie Winbond 8 noga.

#3 Re: Acer Aspire 5 A515 - LA-E891P - nie uruchamia się 140mA pobór prądu

przez inventco 4 września 2023, 23:55
Wg klienta wieczorem działał rano już się nie włączył.
Śladów zalania brak.

Rezystancje moim zdaniem są ok.
8 noga SPI około duża mierzona w k (około 40))
rezystancje CPU 5 ohm (PL906 i 904)
PL907 około 12 ohm
PL602 60 ohm

Przebicie nastąpiło pomiędzy nóżkami 2,3,4 a masą układu PU601 (wypaliło laminat) musiałem go wyfrezować zrobić zabezpieczenia i mam 1V.
UC5 także mi przepuszcza 1V dalej

PCH_PWROK - 3,3V
AC_IN - 3,3V
SYS_PWROK_R - 3,3V
Na PU901 mam 2 PWM stały wg miernika 5V
ENABLE też mi pokazuje 5V
VCC 5V

#4 Re: Acer Aspire 5 A515 - LA-E891P - nie uruchamia się 140mA pobór prądu

przez Nikos 6 września 2023, 00:47
Sprawdź na początek baterię RTC, bo sekwencja "START" w tym laptopie od tego się zaczyna. Jak masz schemat tej płyty, to zauważ, że brakuje jeszcze kilku napięć, których nie wymieniłeś, lub jeszcze ich nie ma. Zwarcie poszło na PU601 z głównej linii zasilania. Jesteś pewien, że warstwy ścieżek w laminacie nie są uszkodzone w takim wypaleniu? Układ Silergy SY8288RAC z tego co zauważyłem kończy żywot właśnie w taki sposób, nie tylko w Twoim laptopie :( .
Sprawdź na schemacie sekwencję STARTU poszczególnych napięć. ACER tutaj się naprawdę postarał i jest to ładnie opisane. Zobaczysz czego brakuje i pójdź tym tropem.

Re: Acer Aspire 5 A515 - LA-E891P - nie uruchamia się 140mA pobór prądu

przez Google Adsense [BOT] 6 września 2023, 00:47
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).