• Acer 5737Z Procesor przegrzewa się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer 5737Z Procesor przegrzewa się

przez MatiPL 4 kwietnia 2015, 09:38
Witam

Mam problem z Acerem 5737Z, a mianowicie z temperaturą na procesorze. Jakiś czas temu laptop zaczął się wyłączać przy zwykłym użytkowaniu (słuchanie muzyki, oglądanie filmów, przeglądanie stron itp.). Okazało się że procesor osiąga wysokie temperatury - w kompletnym idle operuje w temperaturach 45- 65 stopni, ale jak ma do zrobienia jakąkolwiek drobną czynność, to oscyluje w granicach 75 - 90 stopni i wzrasta do 100 stopni, po czym się wyłącza. Co ciekawe, jego skoki temperatury są potwornie duże, przeważnie o 20 stopni w ciągu 1-2 sekund i tak samo spadek, czyli mam 45 po chwili 60, potem 55 i skok do 80 i tak cały czas.
Myślałem że może pasta się zużyła, ale wymiana niestety nie pomogła, więc dla pewności zamówiłem termopady 6W/cm2 i dałem na GPU jak i CPU, ale to też nic nie dało, wręcz powiedziałbym że jest gorzej, bo teraz ledwo system wstanie a on już się wyłącza (udało mi się szybko podejrzeć że znów temperatura CPU). Nie wiem już co mam podejrzewać, bo albo procesor, albo układ chłodzenia, albo płytę główną.
Zaraz jadę po drugi procesor więc przynajmniej tą kwestię wykluczę.
Układ chłodzenia sprawdzałem organoleptycznie - grzałem żelazkiem punkt procesora i sprawdzałem czy ta sama temperatura jest na żeberkach, wydaje mi się że jest zbliżona (co prawda grzanie trochę trwało, nie wiem czy tak powinno być, ale rozkład temperatury jest chyba dobry).
Zmierzyłem napięcia na cewkach przy procesorze, zanim się wyłączył udało mi się złapać mniej więcej takie pomiary:
PL11 - 7,5V
PL12 - 3,5V
(mogłem pomylić kolejność, później zrobię pomiar jeszcze raz)

Płyta główna: KALA0 LA-4681P

Proszę pomóżcie.
Pozdrawiam

Re: Acer 5737Z Procesor przegrzewa się

przez Google Adsense [BOT] 4 kwietnia 2015, 09:38

#2 Re: Acer 5737Z Procesor przegrzewa się  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 4 kwietnia 2015, 11:39
MatiPL napisał(a):więc dla pewności zamówiłem termopady 6W/cm2 i dałem na GPU jak i CPU
Termopad na CPU??? Natychmiast go ściągnij i zastosuj pastę termoprzewodzącą.

MatiPL napisał(a):Układ chłodzenia sprawdzałem organoleptycznie - grzałem żelazkiem punkt procesora i sprawdzałem czy ta sama temperatura jest na żeberkach, wydaje mi się że jest zbliżona
Sprawdź, czy rdzeń CPU dolega do radiatora - jak już posmarujesz rdzeń CPU pastą (radiator ma być czyściutki i świecący), dokręć radiator a potem go odkręć i sprawdź, czy cały rdzeń "odbił się" równomiernie na radiatorze. Jeśli nie - coś jest nie tak z radiatorem. Co zaś do techniki sprawdzania skuteczności radiatora, najlepiej zagrzać radiator hot-airem (100-120°C) w miejscu styku z rdzeniem CPU. Jeśli temperatura na drugim końcu rurki (na żeberkach/finach) jest zbliżona, chłodzenie działa. Jeśli dotykając finów nie oparzysz się, chłodzenie do wymiany.

Podstawowe pytanie - czy wentylator w ogóle działa???

#3 Re: Acer 5737Z Procesor przegrzewa się

przez MatiPL 4 kwietnia 2015, 13:37
Vogelek23 napisał(a):Podstawowe pytanie - czy wentylator w ogóle działa???
Wentylator jak najbardziej działa, z tym że jak na moje odczucie strumień powietrza za silny to nie jest.

Vogelek23 napisał(a):Sprawdź, czy rdzeń CPU dolega do radiatora
- jak już posmarujesz rdzeń CPU pastą (radiator ma być czyściutki i świecący), dokręć radiator a potem go odkręć i sprawdź, czy cały rdzeń "odbił się" równomiernie na radiatorze. Jeśli nie - coś jest nie tak z radiatorem.
Wydaje mi się że odciska się w miarę równo, w załączniku zdjęcia przed i po nałożeniu pasty i odciśnięciu.

Vogelek23 napisał(a):Co zaś do techniki sprawdzania skuteczności radiatora, najlepiej zagrzać radiator hot-airem (100-120°C) w miejscu styku z rdzeniem CPU.
Ok, spróbuję skombinować hot-air.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Podłączyłem laptopa z pastą na procesorze i jest lepiej, w stanie normalnym temperatura 40-55 stopni. Przy okazji sprawdziłem chłodzenie i chyba jest sprawne, żeberka parzą przy temperaturze ok. 75 stopni, samo powietrze już nie.
Puściłem go pod test obciążeniowy (CPU,GPU,RAM) i trzyma się w temperaturze 85 stopni, ale znalazłem jeden ciekawy mankament. Kiedy puszczam test obciążeniowy dla FPU to temperatura momentalnie leci w górę i po max 30 sekundach laptop wyłącza się awaryjnie, AIDA64 nawet nie zdąży zarejestrować temperatury powyżej 90 stopni) - to jest normalne ?

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Chyba udało mi się rozwiązać problem - podmieniłem procesor i wydaje się że jest teraz stabilnie. Wychodzi na to że procesor się uszkodził, mimo iż obliczenia wykonywał prawidłowo. Pierwszy raz spotykam się z uszkodzeniem które nie wpłynęło na sprawność urządzenia a tylko na temperatury.

Pozdrawiam

Re: Acer 5737Z Procesor przegrzewa się

przez Google Adsense [BOT] 4 kwietnia 2015, 13:37